Alsnog punt achter VN-missie in Libië gezet

De Nationale Overgangsraad in Libë drong juist aan op verlenging.

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren alsnog unaniem besloten om de NAVO-missie in Libië op 31 oktober te beëindigen, ondanks een verzoek van de nieuwe machthebbers in Libië om de missie met één maand te verlengen. Door het besluit komt een einde aan het vliegverbod boven Libië.De VN-Veiligheidsraad nam in maart een resolutie aan om Libische burgers met alle mogelijke middelen te beschermen tegen de troepen van de vorige week gedode Moammar Gaddafi. Die resolutie maakte de weg vrij voor militair optreden. Met luchtaanvallen drukte de NAVO in de afgelopen maanden een stempel op het verloop van de strijd in Libië. Volgens de VN is verder militair optreden niet gerechtvaardigd nu Gaddafi dood is en Libië formeel bevrijd is verklaard. (AP)