Zijn energiedrankjes schadelijk?

Frank van Esser uit Gendringen heeft naar eigen zeggen al maanden een brandende vraag. Hij werkt in het onderwijs, waar vaak een discussie wordt gevoerd over het effect van energiedrankjes. De één zegt dat de kinderen ervan gaan stuiteren, de ander zegt dat ze geen kwaad kunnen. „Zijn energiedrankjes schadelijk?”

Van Esser is niet de enige die zich zorgen maakt over het eventueel schadelijke effect van energiedrankjes. Chantal Huizinga uit Woerden krijgt regelmatig te horen dat die energiedrankjes die ze geregeld drinkt slecht voor haar zijn. „Maar wat is er dan specifiek zo slecht?”

Patricia Schutte van het Voedingscentrum maakt een einde aan de onzekerheid over energiedranken. Onzekerheid die velen ook bezighoudt op internet. „Energiedranken, zoals Red Bull, Burn, Monster en Bullit, zijn gewone frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers.”

Energiedranken worden vaak gedronken wanneer men moet presteren, aan het einde van de dag, als de vermoeidheid begint toe te slaan. Maar energieker word je er niet van, stelt Schutte. „Wel hebben de drankjes een oppeppend effect door de toegevoegde cafeïne, taurine en glucurono-lacton.”

Dit oppeppende effect moet niet overschat worden, vindt Schutte. „Alleen van cafeïne is een dergelijk effect bekend. Van taurine en glucurono-lacton zijn dergelijke effecten nooit aangetoond.” Het effect van een energiedrankje is dus niet groter dan van een kopje koffie.

De hoeveelheid cafeïne in één blikje energiedrank (88 milligram) staat gelijk aan dat van een gemiddeld kopje koffie. Het drinken van meer dan vier blikjes per dag is volgens het Voedingscentrum niet verstandig. Dat kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid, beven, duizeligheid of suizende oren. Voor kinderen geldt een maximum van 2 blikjes per dag.

Maar zijn de drankjes verder veilig? „Ja, ze zijn veilig”, vertelt Schutte, „maar door het hoge suikergehalte wordt de vochtopname in de darm vertraagd, waardoor je kunt uitdrogen.” Het is dus aan te raden voldoende water te drinken samen met energiedranken.

„Jongeren denken dat de concentratie toeneemt en vermoeidheid wordt onderdrukt door energiedrankjes”, zegt Schutte, „maar de drankjes kunnen je op langere termijn ook extra moe maken.”

Lindsay Mossink