Zeker vier doden bij aanslag op bus in Kenia

Het lichaam van een man die omkwam bij de explosie in Nairobi vandaag wordt door medische hulpverleners weggehaald van de plek waar de aanslag zich voordeed. Foto AP / Ben Curtis
Het lichaam van een man die omkwam bij de explosie in Nairobi vandaag wordt door medische hulpverleners weggehaald van de plek waar de aanslag zich voordeed. Foto AP / Ben Curtis Het lichaam van een man die omkwam bij een aanslag in Nairobi eerder deze week wordt door medische hulpverleners weggehaald van de plek waar de aanslag zich voordeed. Foto AP / Ben Curtis

In het noordoosten van Kenia zijn minstens vier doden gevallen toen een bus, met onder andere regeringsfunctionarissen, geraakt werd door een mortiergranaat.

Volgens een woordvoerder van de politie is er nog vrij weinig bekend over de aanval, maar zijn inmiddels hulpdiensten aanwezig. Het is nog onduidelijk of het aantal slachtoffers oploopt, meldt persbureau Reuters.

De aanval 110 kilometer van de stad Mandera komt twaalf dagen nadat Keniaanse troepen een offensief in Somalië begonnen tegen terreurorganisatie Al Shabaab. De aanleiding was een reeks ontvoeringen van buitenlandse hulpverleners en vakantiegangers, die vermoedelijk door de militante moslimbeweging werden uitgevoerd.


Grotere kaart weergeven

Al Shabaab verklaart Kenia de oorlog

Al Shabaab opereert vanuit Somalië en heeft in een deel van dat land de controle in handen. Het heeft in de veroverde gebieden strikt-islamitische leefregels doorgevoerd en wordt door onder meer de Verenigde Staten verdacht van banden met Al-Qaeda. De beweging pleegt regelmatig aanslagen in Somalië.

Vanwege het Keniaanse offensief in Somalië verklaarde Al Shabaab Kenia vandaag de oorlog en roept het aanhangers op aanslagen uit te voeren op Keniaanse doelen.

Een reportage van Al Jazeera over de start van het offensief vorige week:

Begin deze maand waarschuwde de aan Al-Qaeda gelieerde beweging ook al voor meer aanslagen op regeringsgebouwen en militaire bases in de Somalische hoofdstad Mogadishu. OP 24 oktober pleegde Al Shabaab vermoedelijk ook een dubbele aanslag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waarbij zeker een persoon om het leven kwam.