Zaak-Mauro gaat CDA veel pijn doen

Moet Mauro Manuel het land verlaten? Helemaal zeker is dat nog niet. Want er komt nog een CDA-congres. En een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer.

Het was eerlijkheid per ongeluk, en op het verkeerde moment. CDA’er Mirjam Sterk twitterde gisteren dat er voor Mauro Manuel „waarschijnlijk meer mogelijk geweest” was als zijn zaak niet zo bekend was geworden. Haar bekentenis tekent de lastige positie waarin de kleinste regeringspartij zich in geheeft manoeuvreerd. Het CDA wil wel, maar kan niet.

De 18-jarige Angolees Mauro Manuel, die op zijn negende als asielzoeker naar Nederland kwam en nu acht jaar bij pleegouders in Nederland woont, kan niet in Nederland blijven. Dat meldde minister Gerd Leers (Asiel, CDA) gisteren.

CDA-Kamerlid Raymond Knops pleitte voor dat overleg nog gepassioneerd voor een verblijfsvergunning. Maar na de toelichting van Leers leek hij zich neer te leggen bij een uitzetting van Manuel. Dat gold niet voor iedereen binnen de fractie. „Kan mij niet voorstellen dat CDA fractie instemt met uitzetting”, twitterde Kamerlid Ad Koppejan niet veel later.

Vanmiddag, als er weer over Manuel wordt gedebatteerd, zal het CDA een keus moeten maken. Zoeken ze nog naar een uitweg voor Manuel, en daarmee voor zichzelf? Of leggen ze zich neer bij de conclusie van Leers dat na een zoektocht „in alle hoeken en gaten” er voor Manuelgeen leven in Nederland meer mogelijk is? Dan staat het CDA weer te boek als overgeleverd aan het harde migratiebeleid van gedoogpartner PVV. Zelfs als dat hier niet ter zake doet: de regels die om uitzetting van Manuel vragen, bestaan al jaren.

Voor het debat vanmiddag had het CDA nog intern beraad. De verwachting is dat de fractie Manuel de weg van een studievisum zal aanwijzen. Leers heeft al gezegd dat Manuel hoogstwaarschijnlijk geen visum kan krijgen voor de studie die hem voor ogen staat, omdat die ook in Angola bestaat. Volgens de CDA-route moet Manuel dus blijkbaar iets anders gaan studeren. Als het al een oplossing is, is het er een vol kronkels, geven ook CDA’ers toe.

De oppositie zal het CDA dwingen verder te gaan. Die vindt dat Leers op de een of andere manier gewoon permanent verblijf voor Mauro moet regelen. Door daarover moties in te dienen en om een hoofdelijke stemming te vragen, zullen zij proberen weifelende CDA’ers uit te roken. Koppejan lijkt daarvoor kandidaat. en misschien zijn er anderen.

Wat het voor het CDA nog onplezieriger maakt is dat de stemmingen pas volgende week dinsdag zullen zijn. Daartussen zit nog een CDA-congres, waar Manuel misschien langs komt. Het congres kan de fractie oproepen voor oppositiemoties te stemmen. En nu is er ook nog eens een twitteractie voor Manuel gestart. Het wordt allemaal wel heel pijnlijk voor de partij.