Van Basten spil in conflict Ajax en Cruijff

Bij Ajax is er een conflict ontstaan tussen Johan Cruijff en zijn vier mede-commissarissen. Cruijff zou de benoeming van Marco van Basten hebben tegengewerkt.

Valt er nog wel iets lijmen bij Ajax? Afgelopen maandagavond werd op de ledenraadvergadering een commissie in het leven geroepen die Johan Cruijff met de vier overige leden van de raad van commissarissen moest verzoenen. Gisteravond bleek hoe groot de scheur in werkelijkheid is.

Op de dag dat de raad van commissarissen de documentatie over de afgelopen paar maanden in functie overhandigde aan de nieuwe ‘verzoeningscommissie’, lekte via de NOS een brief uit van vier commissarissen aan het vijfde lid, Johan Cruijff. Uit die brief blijkt dat Cruijff de benoeming van Marco van Basten als technisch directeur bij Ajax, die door iedereen op enig moment gewenst was, eerder deze maand zelf gefrustreerd heeft.

Dit nieuws drong gisteren tijdens de tweede helft van de vermakelijke bekerwedstrijd Roda JC -Ajax door tot de perstribune in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. De vijf pagina’s tellende brief op de website van de NOS trok op dat moment meer aandacht dan de 4-2 van Ajacied Jan Vertonghen in de slotfase.

Na de wedstrijd zijn de Ajax-woordvoerder en trainer Frank de Boer nauwelijks op de hoogte, spelers nog minder. Iedereen zegt dat Cruijff moet blijven en iedereen had ook graag Van Basten als directeur gezien.

Waarom de benoeming niet is doorgegaan, ook voor commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer een raadsel. Zij schrijven in hun uitgelekte brief van 16 oktober dat als Cruijff ‘ja’ zegt tegen de benoeming van Marco van Basten, Ajax een directeur heeft met de ook door Cruijff gewenste voetbalachtergrond en uitstraling. Cruijff zelf, althans zo werd dat ervaren door zijn vier medecommissarissen, zag Van Basten ook helemaal zitten.

De benodigde bevestiging van Cruijff over het aanstellen van Van Basten bleef uit. Ajax zit nog steeds zonder directie. Van de vijf pagina’ s tellende brief, die geschreven is om Cruijff binnen drie dagen tot instemming te bewegen, druipt de irritatie af over een ‘adviesraad’ die Cruijff te elfder ure aan Van Basten zou hebben opgedrongen. „Te veel mitsen en maren”, zei Van Basten later over de reden waarom hij toch geen directeur werd. Het gedrag van Cruijff neigt naar „onbehoorlijk bestuur”, waarschuwen de vier commissarissen in hun brief.

De vier hebben nooit mee willen doen aan het mediageweld in de huidige bestuurscrisis bij Ajax. Steven ten Have wenste „rust, reinheid en regelmaat”, zo zei hij deze zomer in het Financieele Dagblad in zijn enige interview als president-commissaris van Ajax. Met het lekken naar de media uit de tijd van voorzitter Uri Coronel en directeur Rik van der Boog wilde deze raad van commissarissen hard breken.

Tijdens een uitzending afgelopen maandag van het programma Voetbal International werd de terughoudendheid van de commissarissen tot het uiterste getest. Vaste tafelgast en hoofdredacteur van voetbaltijdschrift VI Johan Derksen stelde in dit programma dat Ten Have „voor zijn beurt heeft gesproken” toen hij Johan Cruijff in een brief sommeerde te stoppen met het steeds weer aandragen van vrienden voor een adviesraad die de overige commissarissen helemaal niet wilden.

Die vrienden van Cruijff, onder ander Telegraaf-journalist Jaap de Groot, oud-ploeggenoot Tscheu La Ling en oud-directeur van Ajax Maarten Fontein, waren volgens de bronnen van Derksen helemaal niet aangedragen door Cruijff. Nee, het was volgens Derksen Ten Have die al te enthousiast een machtspelletje speelde met Cruijff door hem te vertellen wat hij wel en niet mocht.

Intussen, zo blijkt uit de gelekte brief, is er in stadion de Arena en op opleidingscomplex De Toekomst ook van alles mis is. Zonder aansprekende leiding van een directeur gaan er „te veel mensen hun boekje te buiten” en lijken „relaties boven kwaliteit te gaan”. Of de commissarissen deze problemen nog zelf kunnen oplossen, wordt met de dag onwaarschijnlijker.