Uitgelicht

Film

Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (Irvin Kershner, 1980, VS). Vervolg op Star Wars bleek deel V te zijn van een beoogde sage in negen episoden en werd eveneens een der lucratiefste Amerikaanse films aller tijden.RTL7, 20.30-23.00u.

Autumn in New York (Joan Chen, 2000, VS). Draak kruist Pretty Woman met Love Story. Puissant rijke Richard Gere vindt ware liefde bij Winona Ryder, een hoedenmaakstertje met een tumor. Terwijl in Manhattan de kerstlichtjes branden. RTL8, 20.30-22.35u.

Under Siege (Andrew Davis, 1992, VS). Solide actiefilm. Dolgedraaide CIA-agent Tommy Lee Jones gijzelt de bemanning van een Amerikaans vliegdekschip. Scheepskok Steven Seagal komt in actie in de smalle gangetjes van het claustrofobisch gefilmde schip. Regisseur Davis trakteert onderwijl op een weldadig ironische kijk op geüniformeerde autoriteiten.Veronica, 20.30-22.35u.

Star Wars – Episode VI: Return of the Jedi (Richard Marquand, 1983, VS). Derde aflevering van saga vormt keurige afronding van middelste der drie beoogde trilogieën. Naast special effects en futuristische hardware dit keer meer merkwaardige wezens dan ooit, waaronder een compleet guerrillaleger schattig-gewiekste teddybeer-achtigen. Ook met Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher.RTL7, 23.00-01.40u.

Informatief

Räumkommando Riesenratte. Documentaire over het gebruik van afgerichte reuzenhamsterratten bij het opruimen van mijnen. In de film zien we de opleiding van ‘Miss Marple’ door haar trainer Niko Saroni. Reuzenratten zijn snelle leerlingen: ze zijn nieuwsgierig en hebben een beter reukvermogen dan honden. Miss Marple gaat na haar training mijnen zoeken in Mozambique. Arte, 18.15-19.00u.

Politie te paard. Tweede seizoen van realityserie over de dagelijkse werkzaamheden van politieruiter en -paard in de hoofdstad. We leren de paarden wat beter kennen: wat zijn hun sterke kanten en wat hun eigenaardigheden? Rembrandt geeft geen krimp als er een vuurwerkbom naast hem afgaat – in tegenstelling tot Ufo. Hoe gaan de ruiters hiermee om? Ook volgen we de nieuwelingen in de ruiterklas, die met vallen en opstaan steeds beter met de paarden leren omgaan.Ned.1, 19.25-20.00u.

Sunny side of sex. Eerste aflevering van een vierdelige documentaireserie waarin Sunny Bergman (Beperkt Houdbaar) over de wereld reist om het denken over seksualiteit, de liefde, vrouwelijkheid en het lichaam te onderzoeken. In Oeganda, China, Cuba en India gaat ze op zoek naar denkbeelden, die aan onze westerse ideeën wrikken over wat normaal zou zijn. Bergman beoogt te laten zien zien dat in het liberale Nederland ook dogma’s en conventies bestaan. (Zie ook het interview met Sunny Bergman op pag. 36.) Ned.3, 21.00-21.55u.

Bad boy Kummer. In de jaren 90 verzon Tom Kummer interviews met beroemdheden als Sharon Stone, Sean Penn, Nicolas Cage en Courtney Love. Hij verkocht zijn artikelen aan gerenommeerde Europese bladen. Toen zijn bedrog uitkwam, kostte dat de redactiechefs van het zaterdagse magazine van de Süddeutsche Zeitung de kop. Filmmaker Miklós Gimes, destijds als redacteur bij de Schweizer Tagesanzeiger verantwoordelijk voor het plaatsen van de verzonnen interviews, zocht Kummer – tegenwoordig tennisleraar op een exclusieve countryclub – op in Los Angelos om hem te vragen wat hem bezield had om de zaak te flessen. Arte, 23.45-01.15u.

Amusement

De Grote Bijbelquiz. Jacobine Geel en Bert van Leeuwen presenteren in de Grote Kerk te Den Haag een wedstrijd waarin oud-politicus André Rouvoet, GTST-acteur Everon Jackson Hooi, zangeres en actrice Linda Wagenmakers en mediapersoonlijkheid Marijke Helwegen ieder een team van vijftig Nederlanders aanvoeren die gaan uitmaken wie de meeste kennis over bijbelverhalen heeft. Ned.2, 20.25-22.00u.

Rang 1. Eerste deel van dramaserie. Wilfried, Paula en hun kinderen spelen al jaren zonder veel succes in de lotto, maar op een dag winnen ze de hoofdprijs. Het geld geeft hun de kans om aan een nieuw hoofdstuk in hun leven te beginnen, maar de gezinsleden leren al snel dat geld niet alle problemen kan oplossen. Ze worden gedwongen hun leven te evalueren en stil te staan bij wat echt belangrijk is. Eén, 21.15-22.05u.

Hoe heurt het eigenlijk? Jort Kelder bezoekt in deze aflevering de plaatsen in binnen- en buitenland waar oud en nieuw geld op vakantie gaan. Ned.1, 21.30-22.00u.

Hidden. Slotaflevering van vierdelige thrillerserie. Harry (Philip Glenister en Gina (Thekla Reuten) hebben bijna alle stukjes van de puzzel op hun plaats gelegd. Ligt de oplossing van het raadsel bij Harry’s broer Mark? BBC 1, 22.00-23.00u.