Turkije kondigt einde aan van offensief tegen Koerdische rebellen

Caption: Turkish soldiers patrol on a road near the village of Uludere in the southeastern province of Sirnak , 15 km away from the Turkish-Iraqi border, on October 23, 2011. Turkish military strikes have killed 49 Kurdish rebels in two days during a major offensive in the country's mainly Kurdish south, the army announced on October 22. The PKK listed as a terrorist organisation by Turkey and much of the international community took up arms for Kurdish independence in southeastern Turkey in 1984, sparking a conflict that has claimed some 45,000 lives. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER
Caption: Turkish soldiers patrol on a road near the village of Uludere in the southeastern province of Sirnak , 15 km away from the Turkish-Iraqi border, on October 23, 2011. Turkish military strikes have killed 49 Kurdish rebels in two days during a major offensive in the country's mainly Kurdish south, the army announced on October 22. The PKK listed as a terrorist organisation by Turkey and much of the international community took up arms for Kurdish independence in southeastern Turkey in 1984, sparking a conflict that has claimed some 45,000 lives. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER Turkse soldaten patrouilleren bij het zuidelijke dorp Uludere dicht bij de Iraakse grens. Foto AFP / Mustafa Ozer

Turkije heeft het einde aangekondigd van het offensief tegen Koerdische rebellen in het zuidoosten van het land. Dat meldt persbureau AFP.

Het Turkse leger begon vorige week woensdag aan een offensief na aanvallen van de militante Koerdische beweging PKK op politie- en legerposten. Hierbij werden 26 Turkse militairen gedood. Sinds de jaren negentig waren er niet zoveel Turkse militairen omgekomen op één dag.

In een reactie op de aanslagen stuurde Turkije commando’s de grens met Irak over om jacht te maken op de daders. Zaterdag meldde het Turkse leger 49 Koerdische rebellen gedood te hebben tijdens het offensief in de provincie Hakkari.

De laatste tijd voeren Koerdische rebellen het aantal aanvallen op Turkse doelen op. Zij strijden voor onafhankelijkheid van het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Tientallen militairen en zeker zeventien burgers zijn daarbij sinds half juli al om het leven gekomen. Bij vergeldende luchtaanvallen van Turkije zijn al diverse keren doden gevallen.