Tunesië laat voormalige Libische premier vrij

Tunesië heeft besloten de voormalige Libische premier vrij te laten, in plaats van hem aan Libië uit te leveren. Foto Reuters / Caren Firouz

Een Tunesisch gerechtshof heeft vandaag besloten de voormalige premier van Libië al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi vrij te laten, ondanks het verzoek van de Libische autoriteiten om hem uit te leveren.

De zaak zou dindag al voorkomen, maar die werd op verzoek van de verdediging met twee dagen uitgesteld. Die had meer tijd nodig om de complexe zaak goed te bestuderen. De advocaat van al-Mahmoudi liet vandaag aan persbureau Reuters weten dat de voormalige eerste minister van de onlangs gedode Moammar Gaddafi nu een vrij man is.

Al-Mahmoudi werd eind september in Tunesië samen met twee andere mannen opgepakt omdat hij tijdens zijn vlucht uit Libië illegaal Algerije wilde betreden. De politicus werd kort na zijn arrestatie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, maar die werd niet veel later teruggedraaid. De Nationale Overgangsraad, de interim-regering van Libië, vroeg om zijn uitlevering. Als protest hierop besloot al-Mahmoudi in hongerstaking te gaan.

Al-Mahmoudi, premier sinds 2006, was het hoogstgeplaatste lid van Gaddafi’s regime in gevangenschap. Tijdens de onlusten dit jaar gaf hij verschillende toespraken waarin hij het beleid van Gaddafi verdedigde en de NAVO beschuldigde van het opzettelijk doden van burgers. De advocaat van al-Mahmoudi bracht als verdediging dat het leven van zijn cliënt gevaar zou lopen bij een uitlevering.