Tropische schimmel opgedoken

Op douglassparren in Berg en Dal (Gelderland) is een ziekmakende schimmel gevonden.

Het is de eerste keer dat Cryptococcus gattii in West-Europa is aangetroffen. In tropische gebieden, waar de schimmel van nature voorkomt, veroorzaakt hij luchtweginfecties en hersenvliesontstekingen. Nijmeegse en Utrechtse microbiologen beschrijven de vondst van de schimmel binnenkort in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases. Het is niet de eerste keer dat C. gatti opduikt in een gebied met een gematigd klimaat: in 1999 gebeurde dat in Canada, daarna in het noorden van de VS. Sindsdien overleden er meer dan 25 mensen aan infecties. Hoe wijdverbreid de schimmel in West-Europa is, en of hij hier ook mensen infecteert, is nog onbekend. Wel staat vast dat de Gelderse schimmel van een ander type is dan de Noord-Amerikaanse. (NRC)