Stroeve poging tot hervatten vredesgesprekken Midden-Oosten

Internationale onderhandelaars van het Midden-Oosten Kwartet zijn gisteren opnieuw met Palestijnse en Israëlische regeringsfunctionarissen om de tafel gegaan. De insteek was de vredesonderhandelingen tussen beide partijen nieuw leven in te blazen, maar het was echter al direct duidelijk dat de gesprekken zich nog altijd in een impasse bevinden. Het Kwartet, bestaande uit de Verenigde Staten, Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland, voerde aparte gesprekken met de Palestijnen en de Israëliërs.

Eerder deze maand dienden de Palestijnen een verzoek in bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een volledig lidmaatschap. De Palestijnen trokken zich niets aan van pogingen van de VS het verzoek te blokkeren. Direct na het indienen van de aanvraag riep het Kwartet op tot het hervatten van het vredesoverleg binnen een maand.

Tegelijkertijd werd tot doel gesteld om in 2012 een vredesakkoord bereikt te hebben. Eerder deze maand lieten de diverse betrokken partijen al weten de onderhandelingen te willen hervatten.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei niet te verwachten dat er nieuwe stappen worden gezet richting vrede. De Palestijnen weigeren direct te onderhandelen met de Israëlische afgevaardigde Yitzhak Molcho, omdat Israël bouwactiviteiten blijven ontplooien in gebieden die de Palestijnen voor hun toekomstige staat willen.

    • Jules Seegers