Sterren groeien aan een boom

Bewegende kunst voor heel kleine kinderen is verzameld op een dvd. Zie een lieveheersbeestje in een vlieg veranderen.

Een goudvis gebruikt een ouderwetse televisie als aquarium. Kinderen die verstoppertje spelen vinden een goede verstopplek onder het gewaad van een vrouw. Een Perzisch tapijt geeft verf af waarmee een meisje op de muur gaat schilderen.

Het zijn beelden uit de derde dvd van Grote kunst voor kleine mensen. Voor deze dvd’s maken kunstenaars speciaal een filmpje dat kinderen vanaf twee, drie jaar kunnen volgen. Maar je kunt er ook van genieten als je 8, 18 of 88 bent. Bijvoorbeeld van de insecten van Natasja Kensmil, die met een paar verfstreken een lieveheersbeestje in een vlieg kan laten veranderen en die weer in een vlinder of een krekel of een mug.

De nieuwe dvd ging in de herfstvakantie in première op het filmfestival Cinekid. Hij was te zien in een grote vrachtwagen beschilderd met het logo van ‘Grote kunst voor kleine mensen’. Als je de dvd bestelt, zit hij in een boek waar je ook nog allerlei dingen mee kunt doen.

Het thema van de nieuwe dvd is ‘bij de buren’. Dat betekent niet dat de filmpjes over België of Duitsland gaan. De samenstellers bedoelen ermee dat de kunstenaars niet in Nederland geboren zijn. Ze zijn uit allerlei landen naar Nederland gekomen, uit Suriname, Indonesië, Iran, Japan, Turkije en Peru. Soms is dat aan het filmpje te merken, en soms niet.

Het mooiste van de twaalf filmpjes is van Heddy Honigmann. Zij maakt doorgaans documentaires voor volwassenen. Droomboom is haar eerste film(pje) voor kinderen. In de film kunnen in één boom heel veel verschillende vruchten groeien. Eerst appels, en dan bananen, anassen, zelfs watermeloenen. Als het donker wordt, is de boom nog bijzonderder. Dan groeien er sterren in.

De dvd’s (ook deel 1 en 2) zijn te bestellen via grotekunstvoorkleinemensen.nl