Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Zijlstra wil opheldering van TU Delft over besteding publiek geld

Interieur van het verbouwde en aangepaste hoofdgebouw van de TU Delft, nu in gebruik door de faculteit Bouwkunde. Foto NRC / Leo van Velzen

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs wil van de TU Delft opheldering over mogelijke misstanden rond de besteding van publiek geld. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

De collegevoorzitter en de voorzitter van de raad van toezicht worden “op de kortst mogelijke termijn” gevraagd naar het departement te komen.

Zijlstra reageert op een artikel in NRC Handelsblad van zaterdag. In dat artikel, dat abonnees in zijn geheel in de digitale editie terug kunnen lezen,  stond het volgende:

  • De TU Delft is de afgelopen jaren niet zorgvuldig omgegaan met overheidsgeld. In 2007, 2008 en 2009 werd volgens de accountant van de universiteit 112,8 miljoen euro onrechtmatig besteed omdat Europese aanbestedingsregels niet zijn nageleefd.
  • De TU Delft verloor miljoenen met vastgoedactiviteiten. Bij de afdeling vastgoed was volgens accountants een “verhoogd risico op onrechtmatige uitstroom van middelen” en kans op fraude en corruptie.
  • De regels voor bijverdienen zijn ruim. Hoogleraren met een fulltimebaan en leden van het college van bestuur mogen één dag per week in tijd van de baas voor eigen beurs bijklussen. De inkomsten hoeven ze niet af te staan. De TU Delft heeft geen gedragscode ter bestrijding van nepotisme of ander niet-integer gedrag.

De fracties van VVD, PvdA en SP willen van Zijlstra weten of het artikel aanleiding is nader onderzoek te doen naar de rechtmatigheid van de bestedingen. Ook willen ze weten of de 300 miljoen euro overheidsgeld die de TU Delft jaarlijks krijgt, wel besteed dient te worden “voor het voeren van rechtszaken tegen de overheid en voor het betalen van bestuurlijke boetes voor te veel verdienende voorzitters”.

De fracties doelen op de korting van 19.000 euro die Zijlstra de TU Delft in 2010 oplegde omdat bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg in 2009 meer verdiende dan de Balkenendenorm. De boete kwam uit de universiteitskas. Uit het artikel blijkt dat Van den Berg in 2010 opnieuw boven de norm zat.
Kamerlid Van Dijk (SP):

“Er moet onderzoek komen naar de gang van zaken in Delft, een gesprek is niet genoeg. En het salaris van Van den Berg moet onder de norm. Wordt dit geweigerd, dan moet Zijlstra het te veel ontvangen salaris terugvorderen. In een e-mail aan alle fracties schreef bestuursvoorzitter Van den Berg zaterdag dat het artikel “een onjuist en gedateerd beeld [schetst], gebaseerd op achterhaalde signalen”.

Bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg heeft in TU Delta gereageerd op het artikel uit NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Lees hier het hele artikel.