Slepende rock

popNoel Gallagher’s High Flying Birds ***

Wat betreft verkoopcijfers heeft Noel Gallagher zijn broer verslagen. Noels cd, onder de naam Noel Gallagher’s High Flying Birds, haalde de eerste plaats van de Britse albumlijst; die van Liams nieuwe band Beady Eye kwam eerder dit jaar niet hoger dan nummer drie. Liam was de zanger, en Noel de gitarist/liedjesschrijver van Oasis. Sinds het opbreken van de band was het spannend welke broer het best op eigen benen kan staan. Nu beide cd’s zijn verschenen, valt de – voorspelbare – balans op te maken: Noel schrijft betere nummers, Liam is de beste zanger.

In de liedjes heeft Noel zich niet op onbekende paden begeven, al heeft hij in de geslaagde soulrock van The Death of You and Me een schetterend Mariachi-bandje toegevoegd – een exotisch element dat bij Oasis niet was toegestaan. Verder is de stijl bekend: slepende rocknummers, veel tierelantijnen in de uitvoering en een gezwollen sound. Noel neigt nog steeds naar muziek uit de jaren zestig/zeventig. En al klinkt hij nooit belegen, zijn zang blijft te netjes.

Noel Gallagher en de High Flying Birds: 30 nov. Melkweg, Amsterdam