Sarkozy stelt groeiverwachting 2012 neerwaarts bij

Sarkozy tijdens het tv-interview. Foto Reuters / TF1

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Franse economische groeiverwachting voor 2012 bijgesteld naar 1 procent groei. Eerder werd nog een groei van 1,75 procent verwacht. Daarmee onderstreepte de Franse leider dat de op een na grootste economie van de eurozone hard geraakt is door de wereldwijde economische vertraging, meldt persbureau Dow Jones.

Sarkozy’s aankondiging, tijdens een live uitgezonden interview met de Franse televisie, volgt minder dan 24 uur na de overeenkomst tussen Europese leiders over een nieuw plan voor beheersing van de schuldencrisis.

Nieuw bezuinigingsplan

De president gaf daarnaast aan dat de regering een nieuw bezuinigingsplan zal bekendmaken voor het verbeteren van de overheidsfinancien met zes miljard euro tot acht miljard euro. Het plan volgt twee maanden op door Frankrijk genomen noodmaatregelen ter waarde van 12 miljard euro voor het behouden van de AAA-rating.

De regering, zo zei Sarkozy, zal tot de G20-top in Cannes wachten voordat de bezuinigingsmaatregelen bekendgemaakt worden. Een algemene verhoging van de belasting toegevoegde waarde sloot Sarkozy uit.

‘Toetreding Griekenland eurozone vergissing’

Gevraagd naar de Griekse economie, stelde Sarkozy dat het een vergissing is geweest om Griekenland mee te laten doen aan de euro. De Griekse economie was toentertijd nog niet klaar voor een monetaire unie met de andere eurolanden, aldus Sarkozy. De Franse president benadrukte het belang van de hulp aan Griekenland. “Als Griekenland failliet was gegaan, dan had er een domino-effect plaatsgevonden dat iedereen had geraakt.”

    • Lex Boon