‘Saif al-Islam wil zich overgeven aan Internationaal Strafhof’

Een flamboyante Saif al-Islam gebaart richting verslaggevers na zijn wederopstanding uit vermeend gevangenschap op 23 augustus van dit jaar. Foto Reuters / Paul Hackett

Saif al-Islam wil zich overgeven aan het Internationaal Strafhof. Volgens de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) bereidt het laatste kind van Moammar Gaddafi dat nog op de vlucht zich voor op een reis naar Den Haag.

NTC-functionaris Majid Mlegta doet zijn beweringen over Saif al-Islam tegenover Reuters. De meest vooraanstaande zoon van Gaddafi, tevens ooit diens beoogd opvolger, zou samen met Abdullah al-Senussi in gesprek willen met het Internationaal Strafhof (ICC).

Het hof heeft Saif en al-Senussi, het voormalig hoofd inlichtingen van het regime, aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Ze worden ervan verdacht de opstand in Libië met geweld te hebben neergeslagen.

Het ICC zegt in een reactie niets te weten van gesprekken met Gaddafi’s op een na oudste zoon. Volgens de NTC wil Saif al-Islam via het strafhof voorkomen dat hem een zelfde lot wacht als zijn vader. De meest prominente van zeven zoons zweerde eerder vechtend te zullen sterven voor Libië. Tijdens de bevrijding van Tripoli leek hij gevangen te zijn genomen, om diezelfde nacht nog een opzienbarende comeback te maken in het publieke leven.