Reacties op het EU-akkoord over de schuldencrisis

French President Nicolas Sarkozy gestures during a press conference held at the end of a Eurozone summit at the Justus Lipsius building, EU headquarters in Brussels, on October 27, 2011. The eurozone sealed a grand deal to overcome its festering debt crisis today when banks agreed to take a 50 percent loss on Greek debt. Eurozone officials announced the deal following tough talks in Brussels between leaders of the eurozone and the Institute of International Finance banking lobby to force the private sector to share the pain of Greece's debt burden. AFP PHOTO/ ERIC FEFERBERG Sarkozy tijdens zijn persconferentie na afloop van de marathonvergadering van de zeventien euroleiders. Foto AFP / Eric Feferberg

Vanochtend vroeg werden de regeringsleiders van de eurozone het dan toch eens. De helft van de Griekse staatsschuld wordt afgewaardeerd en de slagkracht van het Europese noodfonds wordt verviervoudigd tot 1.000 miljard euro. De reacties van de lidstaten op het akkoord.

Duitsland

De eurozone moest “aan de verwachtingen voldoen”, aldus Merkel na de marathonvergadering. Merkel zei dat ze “zeer tevreden” was met het resultaat. Volgens haar is nu het juiste besloten voor de euro.

“Het was allesbehalve vanzelfsprekend”, verwees Merkel naar de verschillen tussen de landen binnen de muntunie.

Frankrijk

Sarkozy sprak zijn tevredenheid over het akkoord uit en benadrukte dat de afschrijving op de Griekse schuld niet afgedwongen wordt, maar vrijwillig gebeurt.

“Frankrijk wilde het drama van een Griekse default vermijden, met de effecten van het default van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in het achterhoofd, en dat is gebeurd.”

“Deze top maakte het voor ons mogelijk om componenten van een wereldwijd antwoord mee te nemen, een ambitieus antwoord, een geloofwaardig antwoord op de crisis die woedt in de eurozone.” - Sarkozy

Nederland

Ook Rutte toonde zich vanochtend tevreden over het gesloten akkoord. “Het was niet makkelijk, maar er is gelukkig wel iets gebeurd,” zei Rutte na afloop.

“We hebben denk ik op vier manieren het fundament gelegd onder Europa en ook onze muntunie weer verstevigd en dat was hard nodig.” - Rutte

Italië

Volgens Berlusconi betekent het akkoord een erkenning van de ambitieuze plannen die nu moeten worden doorgevoerd.

Griekenland

Door de ‘haircut’, oftewel afwaardering, van 50 procent van de Griekse schuld, zal de schuldenlast van het land houdbaar worden, aldus de Griekse premier George Papandreou in een reactie op het akkoord. Hij beloofde dat Griekenland geen primaire begrotingstekorten (tekort exclusief rentebetalingen) meer zal presenteren vanaf volgend jaar.

Lees hier ons liveblog, dat wij de hele nacht bijhielden, over de eurotop terug.

    • Marije Willems