Poetins skihut wekt woede van Unesco

Een geplande weg naar de hut zou omliggende natuur bedreigen.

Werelderfgoedorganisatie Unesco heeft gisteren gewaarschuwd voor bouwvergunningen die het Kremlin wil verstrekken, voor een weg dwars door een natuurgebied op de Zuid-Kaukasus. Volgens het Kremlin moet de weg het dorpje Soloch-Aoel verbinden met een weerstation in het reservaat. Maar zo’n weerstation is er niet. Wel ligt er een groot complex dat volgens lokale media de persoonlijke skihut van Poetin is – een fervent skiër. Nu is dat complex alleen toegankelijk via een oncomfortabele grindweg. Volgens Unesco zal de nieuwe weg het natuurgebied onherstelbare schade toebrengen. Het Kremlin ontkent dat het complex een skihut is. Maar foto’s, gelekt in Russische media, roepen twijfels op. Want wat moeten natuuronderzoekers met een gigantische open haard en een zwembad? (NRC)