Oud Sluis weer op 1 in lijst beste restaurants

De tien koks uit de toptien kregen gisteren allen persoonlijk bezoek van de hoofdredacteur, en vandaag ligt glossy restaurantgids Lekker in grote stapels in de winkels. Ranglijsten zijn onweerstaanbaar en de top-100 van de beste restaurants in Nederland is dan ook het belangrijkste onderdeel van het blad. Bovendien wordt de lijst, door 70 rapporteurs samengesteld, in brede kring serieus genomen.

Misschien dit jaar zelfs wel meer dan de Michelin-gids, die volgende maand uitkomt. Die gids wordt gemaakt met maar drie inspecteurs, schreef hoofdinspecteur Paul van Craenenbroeck van Michelin in zijn boek De magie van de Michelinster. Bovendien staan de inspecteurs volgens hem onder grote druk om sterren uit te delen en af te pakken: dat levert opwinding op, en wellicht ook hogere verkoopcijfers voor de gids.

In de toptien van Lekker is het drama beperkt. Op de eerste plaats staat al jaren restaurant Oud Sluis van kok Sergio Herman. En Jonnie Boer van De Librije is op de derde plaats ook onomstreden een van de topkoks van Nederland.

Opvallender is dat de Zwethheul, het scheve restaurant aan de Schie in Rotterdam, is gestegen van de zesde naar de tweede plaats. Eigenaar en chefkok Mario Ridder heeft jarenlang achter het fornuis gestaan bij Parkheuvel van Kees Helder, het eerste restaurant in Nederland dat drie sterren kreeg.

De grootste daler is dit jaar restaurant de Fuik uit Aalst, vorig jaar nog beschreven als heel goed maar heel duur, dat 42 plaatsen daalde naar plaats 68.

Geestig is dat de gids de gevolgen van het economische getij overal ziet. De speciale aanbiedingen en dagmenuutjes zijn alomtegenwoordig. En misschien nog wel het leukste effect: incourante stukken vlees en ongebruikelijke vis op het menu.