Oud-bestuurder Goldman Sachs gearresteerd

Een voormalig bestuurder van Goldman Sachs heeft zich gisteren in een rechtbank in New York overgegeven aan de FBI. Rajat Gupta, ten tijde van de kredietcrisis bestuurder van de Amerikaanse investeringsbank, werd vervolgens gearresteerd. Gupta wordt in één adem genoemd met zijn reeds veroordeelde handlanger Raj Rajaratnam. Hedgefondsmanager Rajaratnam kreeg eerder deze maand elf jaar gevangenisstraf wegens handel met voorkennis. Ook Gupta zou regelmatig koersgevoelige informatie hebben gedeeld en daar met transacties van hebben geprofiteerd op de beurs.

In de rechtszaal bleek uit telefoontaps dat Gupta Rajaratnam op 23 oktober 2008 belde, direct na een bestuursvergadering. Daar was bekend geworden dat de bank voor het eerst sinds 1999 een kwartaalverlies zou noteren. Rajaratnam verkocht daarop de volgende ochtend al zijn aandelen Goldman Sachs en bespaarde zo miljoenen dollars. (NRC)