Stemming Mauro toch uitgesteld - eerst ‘lastig’ CDA-congres

Mauro Manuel in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer tijdens het debat over zijn uitzetting. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Tweede Kamer is het vandaag niet eens geworden over de uitzetting van de 18-jarige asielzoeker Mauro Manuel. Na een lang debat dienden verschillende partijen moties in die ervoor moeten zorgen dat CDA-minister Gerd Leers zijn discretionaire bevoegdheid inzet of dat de uitzetting van Mauro wordt uitgesteld. Die moties zijn aangehouden tot dinsdag, zodat er pas na het CDA-congres van zaterdag wordt gestemd.

Ferrier en Koppejan toch tegen

Eerder vandaag maakte het CDA bekend dat de hele fractie achter het besluit van Leers stond, maar vanavond laat bleek dat Kathleen Ferrier en Ad Koppejan toch tegen de uitzetting van Mauro zijn. Rond middernacht voerden zij crisisoverleg met CDA-voorzitter Haersma Buma, minister Verhagen, partijvoorzitter Peetoom en Eerste Kamerfractievoorzitter Brinkman.

Bij hervatting van het debat bleek dat de oppositiepartijen hun moties aanhielden tot dinsdag. Met het aanhouden van de moties hoopt de oppositie dat het voor Ferrier en Koppejan nog moeilijker wordt om tegen de moties te stemmen, meldt onze politiek redacteur Derk Stokmans:

“De oppositie vermoedt dat de leden op het congres zich zullen uitspreken voor Mauro. Uit peilingen bleek vandaag dat zeventig procent van de CDA-leden vindt dat Mauro mag blijven, maar het belangrijkste signaal dat de CDA-top het congres vreest is dat ze eerder vandaag heel hard hun best hebben gedaan om de stemming vandaag plaats te laten vinden. Daarnaast wordt het iedere dag moeilijker voor Ferrier en Koppejan om terug te krabbelen.”

Dat betekent niet dat het zeker is dat dinsdag een van de moties van de oppositie wordt aangenomen en dat Mauro eventueel mag blijven. Stokmans:

“Dat is allemaal nog onzeker. De gedoogcoalitie wordt in deze situatie gesteund door de SGP, dus er zijn meer dan twee Kamerleden nodig die afwijken van de partijlijn om een meerderheid te behalen.”

‘Partijcongres wordt lastig’

Zaterdag komt het CDA bij elkaar voor het najaarspartijcongres. Dan krijgen de leden de gelegenheid om zich over de kwestie uit te spreken en zal de partij moeten proberen om iedereen op een lijn te krijgen. Een lastige klus, aldus Stokmans:

“De partij is verdeeld en binnen de fractie werkt het niet zo goed meer. Vanmiddag kwamen ze na overleg naar buiten in overeenstemming en nog geen vijf uur later was daar al niks meer van over. Wat dat betreft zijn ze de weg een beetje kwijt en zijn ze op dit moment voor de gedoogcoalitie ook niet de betrouwbare regeringspartij.”

Vanmiddag fel gedebatteerd over Mauro

Het debat in de Tweede Kamer over de uitzetting van Mauro begon vanmiddag al meteen fel. De PVV en de linkse oppositie beschuldigden elkaar daarbij over en weer van leugens. Ook verwijderde de politie enkele mensen van de publieke tribune, toen een man uit het publiek begon te schreeuwen. Minister Leers liet weten dat het geval van Mauro “niet schrijnend genoeg” is en dat hij na “zorvuldig handelen” niet anders kan concluderen dat Mauro terugmoet naar Angola.