Onooglijke oesters herbergen soms ware parels

De gerenommeerde Zweedse schrijvers Per Nilsson en Katarina Kieri voegen met In deze boom een nieuw boek toe aan een groeiend corpus young-adult literatuur. Veel boeken uit het populaire genre blijken na lezing geen blijvertjes. In deze boom daarentegen, beklijft.

Sinds boekhandels kasten vrijmaakten voor young adult-literatuur, zijn uitgevers die plankruimte gaan vullen met handenvol boeken. Soms pareltjes, soms papierverspilling, meestal iets daartussenin. Een voorbeeld is Tsjik van Wolfgang Herrndorf. Het schept hoge verwachtingen, want het begint pakkend, gaat plezierig maf en onderhoudend door, maar blijkt toch te licht om te beklijven. En: het gaat precies volgens de beproefde formule. Een jongen in zijn laatste jongensjaren, op school onopvallend maar pril verliefd, die een onverwachte vriendschap opdoet, een roadtrip onderneemt en wat dichter bij de volwassenheid eindigt. En Tsjik is daarom geen blijvertje.

Voor ware parels moeten soms onooglijke oesters opengebroken worden. In deze boom ziet er tussen de kleurige roadtrip-omslagen afstotelijk grauw uit, heeft zo’n zwaarmoedige flaptekst dat je er meteen om moet huilen, en er staat op de kaft ook nog iets dat je geen aanprijzing kunt noemen: ‘Een invoelend portret van twee eenzame jongeren.’

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 21 oktober 2011, pagina 12 - 13. U kunt het hele artikel hier lezen.

    • Een onzer medewerkers