Obama positief over eurodeal

Obama verlaat Air Force One. Volgende week vliegt de Amerikaanse president naar Frankrijk voor de G20. Foto AP / Haraz N. Ghanbari

De Amerikaanse president Barack Obama is positief over de vannacht bereikte eurodeal. Volgens Obama hebben de Europese leiders een “belangrijk fundament” gelegd om de Europese schuldencrisis op te lossen. Dat stelt het Witte Huis in een verklaring.

Obama:

We zien uit naar de verdere invulling en de snelle uitvoering van de plannen. We zullen doorgaan met onze steun aan de Europese Unie en onze Europese partners in hun poging de crisis te bezweren. Samen werken we aan het herstel van de wereldeconomie en zetten we onze mensen weer aan het werk.”

Volgens Obama zet de onstabiele Europese economie een rem op de Amerikaanse economie. Volgende week is de Amerikaanse president aanwezig bij de G20-top in Frankrijk.

Vanochtend vroeg werd er na urenlange onderhandelingen in Brussel een plan voor de redding van de euro gepresenteerd. Daarin is onder andere afgesproken dat de helft van de Griekse staatsschuld wordt afgewaardeerd en dat de slagkracht van het Europese noodfonds wordt vergroot tot 1000 miljard euro.