Noodfonds wordt sterk uitgebreid

De regeringsleiders van de eurozone willen dat noodfonds EFSF het veelvoudige kan lenen aan Europese probleemlanden van het bedrag dat nu mogelijk is.

Dat blijkt uit een uitgelekte conceptslotverklaring van het beraad van de zeventien regeringsleiders van de eurozone gisteravond. Deze krant ging voor afloop van de Europese marathonvergadering naar de drukker.

De omvang veelvoudigen betekent dat het fonds minimaal 1.000 miljard euro kan uitlenen. Momenteel is dat nog 280 miljard euro. Het fonds leent al aan Ierland en Portugal en staat op het punt te lenen aan Griekenland. Het is niet de bedoeling dat de overheden van de eurozone de ophoging bekostigen. De leiders willen het mogelijk maken dat het EFSF meer geld van investeerders aantrekt.

Vooral kapitaalkrachtige opkomende landen zouden kunnen bijdragen. De Franse president Sarkozy is van plan vandaag te bellen met zijn Chinese collega Hu Jintao. Volgende week ontmoeten Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel de belangrijkste leiders van opkomende landen op de G20-top in het Franse Cannes.

De regeringsleiders van de gehele Europese Unie hebben gisteren wel een akkoord bereikt over de herkapitalisatie van banken. Banken hebben tot 30 juni van volgend jaar om hun kapitaalbuffers te versterken. Lukt het banken niet op eigen kracht kapitaal op te halen dan moeten ze aankloppen bij de overheid of bij het noodfonds.

Gisteravond was het nog onduidelijk of de eurogroep er in zou slagen een akkoord te bereiken met onderhandelaars van de banken over het kwijtschelden van Griekse schuld. Op 21 juli zegden de banken toe vrijwillig 21 procent van de waarde van Griekse staatsobligaties weg te strepen. Dat is niet genoeg om de Griekse staatsschuld zo te verminderen dat Griekenland een kans heeft om uit de schuldencrisis te groeien. De banken zouden in hun laatste bod bereid zijn 40 procent kwijt te schelden.

Ook was het gisteren nog niet helder of de Italiaanse premier Berlusconi er in is geslaagd de eurogroep te overtuigen dat hij dit keer echt bereid is te hervormen en te bezuinigen. Berlusconi zou in een brief van veertien kantjes maatregelen aankondigen, zoals het verhogen van de pensioenleeftijd.