NMa handhaaft miljoenenboetes KPN, Vodafone en T-Mobile

De Nederlandse Mededingings autoriteit (NMa) handhaaft de beschuldiging dat de drie grote Nederlandse mobiele telefonieaanbieders in 2001 prijsafspraken maakten. Voor KPN, Vodafone en T-Mobile liggen elk miljoenenboetes klaar.

Hoewel de boetes lager zijn dan de in 2002 al initieel opgelegde sancties, moet KPN alsnog 7,9 miljoen euro betalen. Vodafone moet voldoen aan een betaling van 3,7 miljoen en T-Mobile van 4,6 mijoen, meldt Dow Jones.

“Wij worden hierin gesteund door het Europese Hof, dat duidelijk heeft gemaakt dat de mobiele operators geen informatie mogen uitwisselen over de hoogte van de dealervergoedingen, ook al gebeurt dit maar één keer”, aldus de NMa.

In de nieuwe besluiten houdt de NMa rekening met het feit dat het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBp) minder zwaar tilt aan de overtreding dan de autoriteit. Tevens zijn de redelijke termijnen voor besluitvorming en rechterlijke toetsing in deze zaak overschreden. Tegen de nieuwe boetebesluiten kan beroep worden aangetekend.

    • Jules Seegers