NAVO-missie in Libië eindigt alsnog op 31 oktober

A volunteer inspects houses for bodies of people killed during the conflict between rebel fighters and forces loyal to Muammar Gaddafi, in Sirte October 27, 2011. REUTERS/Youssef Boudlal (LIBYA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST) Een vrijwilliger controleert een huis op dode lichamen. Foto Reuters / Youssef Boudlal

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag alsnog unaniem besloten de NAVO-missie in Libië op 31 oktober te laten aflopen.

Hiermee wordt een eerder verzoek van de Nationale Overgangsraad om de missie met ten minste een maand te verlengen, van tafel geveegd.

Met het besluit van de Veiligheidsraad komt een einde aan het vliegverbod boven het land en de militaire acties die bedoeld waren om Libische burgers te beschermen. De raad stemde op 17 maart dit jaar in met de militaire acties, met als doel de bevolking te beschermen tegen de troepen van de vorige week gedode Moammar Gaddafi. De vele aanvallen die de NAVO in de afgelopen maanden uitvoerde, hebben een grote rol gespeeld bij het omverwerpen van het regime.

Ibrahim Dabbashi, de Libische viceambassadeur voor de Verenigde Naties, liet gisteren aan de Veiligheidsraad weten dat de Libiërs zo snel mogelijk een einde willen maken aan het mandaat, maar dat de interim-regering allereerst een duidelijk beeld wil van de veiligheidssituatie in het land.

    • Dirk Wijnand de Jong