muziek

Nederland, Nijmegen, 10-2-2007 Paolo Conte in de Vereeniging. Ook wel de zingende advocaat genoemd. Foto: Flip Franssen
Nederland, Nijmegen, 10-2-2007 Paolo Conte in de Vereeniging. Ook wel de zingende advocaat genoemd. Foto: Flip Franssen

Don Giovanni

De meest dramatische opera van Mozart, Don Giovanni, wordt zaterdag 29 oktober 20u uitgevoerd door Opera Studio Nederland in de Doelenzaal, Amsterdam olv Timothy Nelson. Het is de eerste regie die Nelson presenteert in zijn nieuwe functie als artistiek leider van Opera Studio Nederland.

www.operastudio.nl

De Grote Drie

Het Japans-Britse ensemble Diamanté is in Nederland opgeleid en stort zich in een tournee op barok repertoire. Volgende week treden ze op met sonates van de ‘grote drie’: Telemann, Bach en Handel. Alle werken op dit programma zijn ontstaan tijdens de Hoogbarok in ongeveer vijftien jaar. Een periode waarin de Franse, Italiaanse en Duitse stijlen langzamerhand opgingen in één grote Europese stijl.

Op 2 nov 20u15 Delft, Oud-Katholieke Kerk, 3 nov, 20u15 Utrecht, Vredenburg Leeuwenbergh, 4 nov 20u15 Deventer, Oude Synagoge, 5 nov 20u15 Amsterdam, Waalse Kerk en 6 nov 16u Haarlem, Waalse Kerk. www.oudemuziek.nl.

Kamermuziekfestival

Op een vierdaags festival in Hoorn worden de kleinere concerten bij particulieren thuis in de huiskamer gehouden, letterlijk ‘kamermuziek’. Maar ook de kajuit van het charterschip De Toekomst, afgemeerd in de Hoornse haven, wordt voor een kamermuziekconcert gebruikt. Verder wordt er op de bovenste verdieping van het gerestaureerde Oostereiland gespeeld, zijn er schoolconcerten en is er een masterclass, door violist Liviu Prunaru.

Van 3 t/m 6 nov. www.kamermuziekfestivalhoorn.nl.

Spinvis

‘Tot ziens, Justine Keller’ is de titel van de nieuwe, inmiddels derde Spinvis, opgenomen in de studio onder zijn huis. Het werd een album vol ironieloze romantiek. Zorgvuldige liedjes over gebroken harten, droeve sneeuw en oorlog.

28 okt, People’s Place, Amsterdam

Paolo Conte

De Italiaanse zanger-pianist en tekstschrijver Paolo Conte, vaak beschreven als het Italiaanse antwoord op zangers als Jacques Brel, Tom Waits en Leonard Cohen is weer op tournee. Met zijn rauwe doordringende stemgeluid creëert de zanger lome, betoverende muziek met treurige, soms melancholische teksten.

27 okt, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. 28 okt, Nieuwe Luxor Rotterdam. 29 okt Carré, Amsterdam.

Toumani Diabaté

Als modern griot ziet Toumani Diabaté voor hemzelf een taak weggelegd om zowel te experimenteren als te communiceren. Hij bespeelt de kora, een West-Afrikaanse harp met 21 snaren, waarop hij zich een uitzonderlijk virtuoos en creatief musicus toont. Diabaté ontwikkelde de kora tot solo-instrument en vond een manier om tegelijkertijd de baslijn, het ritme en de solo te spelen.

29 okt, Lantaren Venster, Rotterdam. 31 okt Bimhuis, Amsterdam. www.toumani-diabate.com

Barry Harris & JOC

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, onder leiding van Henk Meutgeert, verwelkomt de 81-jarige Amerikaanse jazzpianist Barry Harris voor een ode aan Charlie Parker. Harris stond aan de voet van de bebop en staat bekend om zijn klassieke jazz stijl die is ontwikkeld door grote namen in de jazz wereld als Bud Powell, Thelonious Monk en Coleman Hawkins. Naast musiceren geeft de pianist lezingen over de hele wereld. De bigband, die in 2010 een Edison won voor de cd Blues for the Date, zal composities van Harris uitvoeren.

27 okt, Bimhuis Amsterdam, 29 okt Studio 62, Den Helder.