Mulisch' huis wordt museum

De werkkamer van de vorig jaar overleden Harry Mulisch aan de Leidsekade in Amsterdam wordt een museum. Het Letterkundig Museum gaat het Harry Mulisch Huis exploiteren als Amsterdamse dependance. Het museum moet in 2013 opengaan.

Harry Mulisch (1927-2010) woonde en werkte meer dan een halve eeuw aan de Leidsekade. Sinds zijn overlijden is zijn werkkamer in de oorspronkelijke staat bewaard. Het afgelopen jaar onderzochten hoogleraar Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen en cultuurhistoricus Arnold Heumakers er de literaire erfenis van Mulisch. „Van Harry mochten we met zijn nalatenschap doen wat we wilden”, zegt Mathijsen. Vandaag verschijnt het onvoltooide drieluik De tijd zelf, aangevuld met dagboekfragmenten. Andere uitgaven worden voorbereid, zoals die van De ontdekking van Moskou, een roman waarvan Mulisch 160 pagina’s schreef.

Mulisch’ werkkamer was al bij zijn leven legendarisch. Hij liet er uitsluitend objecten toe die met zijn eigen werk te maken hadden, zoals exemplaren van alle vertalingen van zijn boeken. „Dit is de materiële versie van Harry’s universum”, zegt Arnold Heumakers. „Als je met een bepaalde blik om je heen kijkt dan zie je Mulisch’ zielenspiegel.” Elders in het pand moet ruimte komen voor wisselende literaire tentoonstellingen. Volgens directeur Aad Meinderts is het een oude wens van het Haagse Letterkundig Museum om een vestiging in Amsterdam te hebben. Samen met de Stichting Schrijvershuis Harry Mulisch worden nu fondsen geworven.

Een schatkamer voor biografen:pagina 14-15