Moeilijk, een ouder te zijn

scene uit de film Impardonnables (2011) FOTO: Benelux Film

Impardonnables

Regie: André Téchiné. In 5 bioscopen. ***

Impardonnables speelt zich af in en rond Venetië, een overbekende filmische locatie. De Franse regisseur André Téchiné laat veel van de schoonheid van de stad expres buiten beeld. In een van de eerste scènes blokkeert een groot cruiseschip het uitzicht op het San Marcoplein. De golfslag van het enorme schip dreigt ook het bootje waarin de schrijver Francis (André Dussolier) en zijn makelaar Judith (Carole Bouquet) zitten omver te werpen. Snel peddelen ze weg. Ze varen naar het afgelegen eilandje Torcello om er een huis te bezichtigen dat volgens Judith zeer geschikt is voor Francis. Hij is naar Venetië gereisd om er in alle rust aan zijn nieuwe detectiveroman te werken. Vergeefs. Hij komt zelf in een detectiveverhaal terecht als zijn dochter, een beginnend actrice, verdwijnt.

Impardonnables, gebaseerd op een boek van Philippe Djian, is een film over de lasten van het ouderschap. Wie kinderen heeft maakt zich voortdurend zorgen. Doe je het wel goed? Geef je genoeg liefde? Bijfiguur Anna Maria verzucht: „Had ik mijn zoon maar nooit gebaard.” Daar heeft ze reden toe: Jérémie heeft een crimineel verleden en zit weer eens in de gevangenis. Zorgen, zorgen, zorgen.

Anna Maria wordt gespeeld door de Italiaanse actrice Adriana Asti (1933) en Téchiné last een mooi eerbetoon aan haar in door een scène uit Bertolucci’s Prima della rivoluzione (1964) waarin zij meespeelt te laten zien. De titel van de film, ‘Onvergeeflijk’, slaat ook op Jérémie. Als Francis erachter komt dat Jérémie een potenrammer is, snauwt hij hem toe dat het onvergeeflijk is om iemands lichamelijke integriteit geweld aan te doen. Dat Francis later in de film zelf ook losse handjes krijgt, is meer dan ironisch.

André Waardenburg

    • André Waardenburg