Melancholiek

kleinkunstZijlstra: Samen in Zee ****

Het vierde nummer op Samen in Zee, de nieuwe cd van liedjesmaker Jeroen Zijlstra en de band die zijn achternaam draagt, heet Blues voor Ramses. In herfstige tinten beschrijft het hoe winters het in Amsterdam is geworden, en hoe koud – waarbij Shaffy’s eigen woorden „’t is stil in Amsterdam” als een soort mantra de coupletten afsluit. Maar het blijft niet bij dat ene, verstilde lied. Ook in een andere nummers duiken flarden van Ramses Shaffy op. Bovendien zingt Zijlstra hier een paar sterke duetten met Lydia van Dam, die in hun onstuimigheid mooie herinneringen oproepen aan Shaffy’s samenzang met Liesbeth List. Zijlstra’s hese, vaak tedere timbre en Van Dams wendbare zangstem gaan als vanzelfsprekend samen. Het is een bijzondere samenwerking die ook wordt voortgezet in de theatertournee die Zijlstra met dit nieuwe repertoire maakt.

Zijlstra is geen kopie van Shaffy. Gelukkig niet. Hij is melancholieker, maakt als voormalig zeeman mooi gebruik van maritieme metaforen en schept met zijn fonkelende trompet een bluesy sfeer. Maar dat zijn bewondering voor Shaffy hem extra heeft geïnspireerd, is in elk nummer te horen.