Mauro verzet zich niet tegen terugkeer - ‘oppositie dwingt CDA kleur te bekennen’

Mauro Manuel aan tafel bij Pauw & Witteman.

Mauro Manuel zal zich niet verzetten tegen terugkeer naar Angola. Een uitzetprocedure en vreemdelingendetentie komt dan niet aan de orde. Dat zei een woordvoerster van Defence for Children vandaag, meldt de NOS.

Gisteren maakte minister Gerd Leers van Asiel bekend dat de 18-jarige Angolees Mauro niet in Nederland mag blijven. CDA-Kamerlid Raymond Knops had juist voor dit Kameroverleg nog gepleit voor een verblijfsvergunning. Mauro kwam op zijn negende als asielzoeker naar Nederland en woont ondertussen acht jaar bij pleegouders in.

Het besluit van Leers zorgde voor ophef binnen het CDA. Kathleen Ferrier wilde direct een overleg met haar fractie over het standpunt van de partij. Dat vindt nu plaats. Ook collega-Kamerlid Ad Koppejan liet zich gisteren uit over de zaak. Hij kon zich niet voorstellen dat zijn fractie instemde met het gedwongen vertrek van Mauro. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk bekritiseerde gisteren de rol van de media op Twitter. Als de media niet zoveel ruchtbaarheid hadden gegeven aan de zaak was er waarschijnlijk meer mogelijk geweest, aldus Sterk in een tweet die eigenlijk privé had moeten blijven.

Vanmiddag debatteert de Kamer over de kwestie.

‘De oppositie zal het CDA dwingen kleur te bekennen’

NRC-politiek redacteur Derk Stokmans over het debat van vanmiddag:

“De verwachting is dat de fractie Mauro de weg van een studievisum zal aanwijzen als enige mogelijkheid om in Nederland te blijven. Leers heeft al gezegd dat Mauro hoogstwaarschijnlijk geen visum kan krijgen voor de studie die hem voor ogen staat, omdat die ook in Angola wordt gegeven. Als het CDA toch die route wil volgen, dan moet Mauro dus blijkbaar iets anders gaan studeren. Als het al een oplossing is, is het er een vol kronkels, geven ook CDA’ers toe. Oppositiepartijen zullen het CDA dwingen kleur te bekennen. Die vinden dat Leers op de een of andere manier gewoon een permanente verblijfsvergunning voor Mauro moet regelen.”

‘Ook voormalig staatssecretaris Albayrak wilde Mauro uitzetten’

Toenmalig staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) van Justitie wilde de Angolese asielzoeker Mauro ook al uitzetten. Dit blijkt uit een brief uit 2009 van Albayrak, die in handen is van RTL Nieuws. Albayrak zou ook geen gebruik hebben willen maken van haar discretionaire bevoegdheid. Ook de toenmalige minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin (CDA) kwam tot dezelfde conclusie, meldt RTL.

    • Marije Willems