Markten reageren opgelucht

Op de financiële markten in Europa en Azië werd vanmorgen gunstig gereageerd op het akkoord dat de regeringsleiders van de eurozone vannacht sloten. Analisten waarschuwden evenwel dat het optimisme vooral te maken had met de lange verwachtingen vooraf en stelden dat een akkoord beter is dan de mogelijkheid dat de top in onenigheid was geëindigd.

Banken leidden vanmorgen de aandelenkoersen omhoog, met een gemiddelde stijging van 5,8 procent. BNP Paribas was, met elf procent, een van de grootste stijgers. Ook Deutsche Bank, een van de architecten van het plan het Europese stabiliteitsfonds EFSF staatsleningen van zwakke eurolanden deels te laten verzekeren, klom met 7,9 procent. Gemiddeld gingen de Europese aandelenkoersen met 2,5 procent omhoog, naar het hoogste niveau in bijna twee maanden. De AEX-index klom met 2,54 procent naar 311,55 punten rond het middaguur.

Op de obligatiemarkten, waar de spanningen binnen de eurozone het meest tot uiting komen, was de stemming redelijk gunstig. De rente op tienjarige staatsleningen van Italië kon met 0,12 procentpunt naar beneden tot 5,77 procent, die van Spanje 0,16 procent naar 5,28 procent. De renteverschillen met Duitsland liepen daardoor met een kwart procent terug.

Beleggers bleven op hun hoede: ook na de top van 21 juli was er aanvankelijk enige euforie, die omsloeg in argwaan toen de details van de gemaakte afspraken duidelijk werden. „Het lijkt op een happy ending”, stelde ING-econoom Carsten Brzeski vanmorgen. „Maar dan niet van een Amerikaanse film, maar van een Franse: zeer complex, en met een hoop drama.”

    • Maarten Schinkel