Madoff trachtte zelfmoord te plegen

Bernie Madoff blijft fascineren. De wereldpers springt nog steeds op elk stukje nieuws over de man die gedurende twintig jaar talloze banken, rijken, buren, familieleden én zijn eigen zoons wist op te lichten met een enorm hedgefonds dat uiteindelijk een doodeenvoudig piramidefonds bleek. Tientallen miljarden dollars gingen in rook op.

Achter de ontmaskering van de meesteroplichter in 2008 schuilt een familiedrama. Zijn zoons Andrew en Mark gaven hun vader aan bij de autoriteiten. Zoon Mark pleegde vorig jaar zelfmoord. Hij verhing zich op 11 december, precies twee jaar nadat zijn vader was opgepakt. Stephanie Madoff, de vrouw van Mark, spreekt deze week voor het eerst sinds de zelfmoord met televisiezender ABC. In het interview dat vrijdag wordt uitgezonden, zegt ze schoonvader Bernie in zijn gezicht te spugen als ze hem ooit nog ziet.

Ook Madoffs vrouw Ruth en zijn zoon Andrew spreken deze week voor het eerst over het schandaal, in een interview met televisiezender CBS, dat zondag wordt uitgezonden. Ruth vertelt dat zij en haar man in 2008, vlak voor Kerst, zelfmoord probeerden te plegen. Ze namen allerlei pillen in, maar werden de volgende ochtend toch wakker. Andrew kreeg van zijn ouders een pakket met dierbare familiejuwelen opgestuurd, vertelt hij met tranen in zijn ogen. Als hij ze later vraagt waarom, vertelt zijn moeder het plan.

Het piramidespel stortte ineen tijdens de kredietcrisis, toen investeerders hun geld terugwilden. De inleg van de investeerders die als laatsten instapten, bleek al die jaren te zijn gebruikt om winsten aan eerdere investeerders te betalen.

De leugen hield zo lang stand dat de gevangenis voor Madoff als een opluchting kwam, zo reconstrueerde New York Magazine in 2010. „Hadden ze me maar zes of acht jaar eerder gepakt," verzuchtte hij tegen de politie in een verhoor. Madoff zit 150 jaar uit.