Libië wil NAVO houden

Het Libische interim-bewind heeft gisteren de NAVO gevraagd haar missie in Libië nog ten minste tot het einde van het jaar voort te zetten. De NAVO zelf heeft na de dood van de Libische ex-leider Moammar Gaddafi en de officiële bevrijding van Libië in beginsel besloten de missie 31 oktober te beëindigen. Morgen komt de kwestie aan de orde op een bijeenkomst van de NAVO in Brussel.

De NAVO heeft met haar luchtbombardementen een doorslaggevende rol gespeeld in de oorlog tegen Gaddafi’s regime op basis van een mandaat van de Verenigde Naties om Libische burgers te beschermen. Interim-president Mustafa Abdel Jalil zei gisteren in Doha dat Libië de NAVO nog nodig heeft om de grenzen te helpen beschermen, te verhinderen dat wapens uit Gaddafi’s arsenalen naar de buurlanden stromen en om „de Libiërs te beschermen tegen de laatste sporen van het regime van Gaddafi” die naar de buurlanden zijn gevlucht.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, onderstreepte tegelijk dat de militaire missie van de NAVO „nu voorbij” is. Maar hij zei ook dat Frankrijk en zijn bondgenoten „een andere manier om de transitie te begeleiden” onderzoeken.

Wat dat betreft zei de Qatarese stafchef, generaal-majoor Hamad bin Ali al-Attiyah, gisteren in Doha dat westerse landen de vorming van een nieuwe coalitie onder leiding van Qatar hebben voorgesteld om Libië te steunen. Zijn uitspraak werd door de Arabische zender Al-Jazeera gemeld. Volgens generaal Attiyah zou die coalitie rondzwervende wapens moeten helpen inzamelen en rebellen integreren in het leger.

Qatar deed als een van de weinige Arabische landen met gevechtsvliegtuigen mee aan de NAVO-operatie in Libië. Generaal Attiyah onthulde ook dat daarnaast honderden Qatarese militairen op het Libische grondgebied naast de toenmalige rebellen tegen de troepen van Gaddafi actief zijn geweest.

In Tripoli meldden Libische functionarissen dat Gaddafi’s zoon Seif al-Islam zich wil overgeven aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat hem wegens oorlogsmisdrijven zoekt. Hij zou zo het lot van zijn vader en zijn broer Mutassim willen ontlopen, die vorige week bij Sirte werden mishandeld en geliquideerd. Drie andere zoons van Gaddafi hebben hun toevlucht gezocht in Niger en Algerije. (Reuters, AFP, AP)