Levenslang voor 11 junta-officieren en ‘blonde engel des doods’

De 59-jarige oud-spion Alfredo Astiz en voormalig marinekapitein Antonio Pernias (r) wachten hun vonnis af, gisteren in een rechtbank in Buenos Aires. Foto AP / Victor R. Caivano

Een tribunaal in Argentinië heeft de voormalige marinekapitein Alfredo Astiz tot een levenslange gevangensstraf veroordeeld. Elf andere voormalige officieren bij het leger of de politie kregen vannacht eveneens levenslang opgelegd. Alle twaalf werden schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid in de periode 1976-1983.

De nu 59-jarige Astiz, in de tijd van de militaire dictatuur bekend als ‘de blonde engel des doods’, staat voor veel Argentijnen symbool voor de gruweldaden die ten tijde van de junta werden gepleegd. Hij werd berucht als meesterspion van Jorge Videla en wist te infiltreren in kringen van linkse activisten. Die werden vervolgens gemarteld en vaak ook vermoord.

Rond de vijfduizend dissidenten belandden voornamelijk door zijn toedoen in het marine-instituut ESMA, een berucht gevangeniscomplex. Het merendeel van hen heeft dat niet overleefd.

Astiz wordt ook schuldig geacht aan de moord op twee Franse nonnen en de schrijver Rodolfo Walsh, de mede-oprichter van het persbureau Prensa Latina.