Leers: situatie niet schrijnend genoeg - ‘Kans dat Mauro blijft is klein’

Minister Leers, samen met Mauro Manuel, vlak voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Volgens CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) is het geval van de Angolese asielzoeker Mauro Manuel “niet schrijnend genoeg”. Dat liet hij weten tijdens het felle debat in de Tweede Kamer over het lot van de 18-jarige asielzoeker.

Leers:

“De zaken waarvoor ik een uitzondering maak zijn veel schrijnender dan deze zaak. Natuurlijk is de zaak voor Mauro en zijn ouders zelf schrijnend. Maar niet zo schrijnend dat ik mijn discretionaire bevoegdheid moet gebruiken.”

Volgens Leers zijn integratie-elementen zoals het beheersen van de Nederlandse taal geen argumenten om te zeggen dat iets schrijnend is. Leers:

“Worteling als zodanig is niet schrijnend. Schrijnendheid zijn bijzondere klemmende redenen, bijvoorbeeld ernstige medische problemen. Dat is in het geval van de heer Mauro Manuel niet aan de orde.”

Volgens Leers is Mauro gezond, heeft hij een moeder in Angola en wist hij, en zijn ouders, dat hij weg moest omdat hij geen status had. Ook is het voor Mauro niet “onmogelijk” om terug te gaan naar Angola.

Leers stelde dat hij zorgvuldig heeft gehandeld en tevergeefs heeft gezocht naar een oplossing. De suggestie van Sharon Gesthuizen van de SP dat Geert Wilders de echte minister van Immigratie is, noemde Leers klinkklare onzin. “Ik probeer gewoon een consistent beleid uit te voeren”.

D66 verweet Leers dat hij valse hoop heeft gewekt, door onlangs toe te zeggen dat hij nog eens zou kijken of er mogelijkheden waren voor Mauro. Leers zei dat dat op het verzoek van vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer was. “Ik heb toen al gezegd dat het heel moeilijk zou worden.”

‘Bijna geen kans meer voor Mauro om te blijven’

Volgens onze politiek redacteur Derk Stokmans is er nog maar een hele kleine kans dat Mauro toch zal mogen blijven. Stokmans:

“De oppositie zal verschillende moties indienen waarin op verschillende manieren mogelijk wordt gemaakt dat Mauro toch mag blijven. Daarmee zullen ze proberen een aantal CDA’ers te verleiden om toch tegen de uitzetting van Mauro te stemmen, bijvoorbeeld Kathleen Ferrier of Ad Koppejan, die eerder hun twijfels hebben geuit. Maar zelfs als ze dat doen zal het niet genoeg zijn, omdat de SGP zich waarschijnlijk ook achter de beslissing van Leers zal scharen. De kans dat Mauro mag blijven is dus heel klein.”

Het debat is inmiddels afgelopen. Rond 21.15 uur vindt de plenaire afronding plaats.