Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kortkolom economie

NMa: boetes voor KPN, Vodafone en T-Mobile

Amsterdam. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) handhaaft de beschuldiging dat de Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie in 2001 prijsafspraken maakten. KPN krijgt een boete van 7,9 miljoen euro, Vodafone van 3,7 miljoen euro en T-Mobile van 4,6 miljoen euro. De nieuwe boetebesluiten volgen op een uitspraak van augustus 2010 van het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBb). „Wij worden hierin gesteund door het Europese Hof, dat duidelijk heeft gemaakt dat de mobiele operators geen informatie mogen uitwisselen over de hoogte van de dealervergoedingen, ook al gebeurt dit maar één keer”, aldus een NMa-woordvoerder. In de nieuwe besluiten houdt de NMa rekening met het feit dat het CBb minder zwaar tilt aan de overtreding dan de NMa en dat de redelijke termijnen voor besluitvorming en rechterlijke toetsing in deze zaak zijn overschreden. Daardoor zijn de boetes lager dan die eind 2002 zijn opgelegd. (Novum)

Sony neemt mobieltjes van Ericsson over

Amsterdam. Het Zweedse technologiebedrijf Ericsson verkoopt zijn aandeel van vijftig procent in SonyEricsson, producent van mobiele telefoons. Sony, dat de andere helft al in handen had, neemt het belang over voor een bedrag van 1,05 miljard euro. Ericsson meldde donderdag dat Sony Ericsson zal worden geïntegreerd in Sony. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de betreffende mededingingsautoriteiten. De besturen van beide bedrijven zijn al wel volledig akkoord. Ericsson verwacht de deal in januari 2012 afgerond te hebben. (Novum)

CBS: economie blijft langzaam groeien

Amsterdam. Nederland stevent af op een laagconjunctuur. Vrijwel alle indicatoren die de conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vormen, wijzen hier in oktober op. In september was dit ook het geval. De klok van het CBS geeft een indicatie voor de stand van de Nederlandse economie. In een laagconjunctuur groeit de Nederlandse economie nog wel, maar onder het gemiddelde van de jaren daarvoor. Elf van de vijftien indicatoren, zoals het consumenten- en productenvertrouwen, het aantal orders en de werkloosheid presteren momenteel onder hun langjarig gemiddelde. (Novum)

Amsterdam ‘s werelds grootste benzinehaven

Amsterdam. Met de opening van een nieuwe opslagterminal voor olieproducten door Vopak, is de Amsterdamse haven weer de grootste benzinehaven in de wereld. Afgelopen jaar ging vanuit Amsterdam 37,5 miljoen ton benzine en gasolie de wereldzeeën over. Nog eens 23 miljoen ton werd aan- en afgevoerd per binnenschip. De nieuwe terminal van Vopak heeft een initiële opslagcapaciteit van 620.000 kubieke meter. Volgens het concern zak de opslagcapaciteit gefaseerd worden uitgebreid met 570.000 kubieke meter tot circa 1,2 miljoen kubieke meter. (Dow Jones)

Suikerfeest lucratief voor supermarkten

Amsterdam. Nederlandse supermarkten hebben tijdens het Suikerfeest in 2011 de omzet van specifieke producten voor dit feest flink zien stijgen. De aan het moslimfeest gerelateerde extra omzet bedroeg 2,7 miljoen euro, 35 procent meer dan tijdens het Suikerfeest in 2010. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SymphonyIR op basis van kassagegevens. Van chocola gingen tijdens de week van het Suikerfeest voor 1,5 miljoen euro meer over de toonbank dan in een normale week. Ook bladerdeeg, diepgevroren broodsnacks, kruiden en bakbenodigdheden werden meer verkocht dan gemiddeld. (Novum)