Kortkolom binnenland

Confrontatie Koerden en Turken blijft uit

Amsterdam. Een gevreesde grote confrontatie tussen Koerden en Turken in Amsterdam is gisteren uitgebleven. Op het Surinameplein kwam het rond half vijf tot een klein opstootje tussen enkele Koerden en Turken, maar dat kon snel worden gesust door de politie. Sinds vorige week 26 militairen omkwamen bij een aanval van afscheidingsbeweging PKK in Turkije, staan ook in Nederland de verhoudingen tussen Turken en Koerden onder druk. Zondag werden na afloop van een vreedzaam verlopen demonstratie vernielingen aangericht bij een Koerdisch Cultureel Centrum in Amsterdam dat door inlichtingendienst AIVD in verband is gebracht met de PKK. Ook op andere plaatsen in Nederland kwam het tot ongeregeldheden, zoals in Amersfoort. Politie en ME waren gisteren in groten getale aanwezig rond het Museumplein, omdat op internet was opgeroepen tot een confrontatie. Turkse en Koerdische koepelorganisaties hadden juist gemaand tot rust. (NRC)

Leefomstandigheden Caraïben moeten beter

Den Haag. Het kabinet moet maatregelen nemen om de leefomstandigheden op de Bonaire, Sint Eustatius en Saba te verbeteren. Daartoe riep de Tweede Kamer minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) gisteren op, tijdens de behandelingen van de begroting van Koninkrijksrelaties. Donner gaf gisteren toe dat er fouten zijn gemaakt sinds de BES-eilanden de status hebben van bijzondere gemeente van Nederland. „Er zijn dingen over het hoofd gezien”, zei hij. Tegelijk was hij het niet met de Kamer eens dat gezondheidszorg en onderwijs sinds 10 oktober 2010 achteruit zijn gegaan. Donner wilde niet inhoudelijk ingaan op de problemen met integriteit op Curaçao. Hij benadrukte de autonome status van het eiland. (NRC)

Scholen laks met asbest bij verbouwingen

Den Haag. Scholen moeten beter weten waar asbest zit als er verbouwd of gerenoveerd wordt. Dat vindt staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu, CDA). Hij reageerde daarmee op de uitkomst van een enquête van het ministerie. Daaruit bleek dat 81 procent van de 9.800 ondervraagde scholen asbest bevat. Het ministerie riep scholen in het primair en voortgezet onderwijs op een asbestinventarisatie te laten doen. Tot nu toe heeft een kwart van de aangeschreven scholen dat ook gedaan. De rest van de scholen moet voor de zomer inzicht geven in de eigen situatie. Het ministerie deed de oproep op verzoek van de Tweede Kamer, na meerdere asbestincidenten op scholen eerder dit jaar. (Novum)