Kort nieuws Buitenland

Drie Europeanen ontvoerd in Algerije

Rotterdam. Drie Europese hulpverleners, twee Spanjaarden en een Italiaan, zijn zondag ontvoerd uit een Saharaans vluchtelingenkamp in het zuidwesten van Algerije. Dat is gisteren bekend geworden. Aangenomen wordt dat de ontvoering het werk is van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb, een regionale terreurorganisatie die met ontvoeringen van westerlingen haar verdere terreuractiviteit probeert te financieren. Spanje heeft staatsburgers geadviseerd wegens het terroristisch gevaar het gebied te mijden. (NRC)

Dodental aardbeving Turkije stijgt naar 523

Ercis. Het aantal doden als gevolg van de zware aardbeving van zondag in het oosten van Turkije is gestegen tot 523, zo hebben Turkse functionarissen vandaag meegedeeld. Het crisiscentrum in Ercis, het stadje dat het zwaarst door de aardbeving is getroffen, maakte bekend dat 185 mensen levend uit het puin zijn gehaald. Vandaag werd nog een 19-jarige man gered. Regen en sneeuw verzwaren intussen de omstandigheden voor de duizenden mensen die dakloos zijn geworden. (AP, Reuters)

VS: politicus die streed tegen apartheid dood

Detroit. Het voormalige Amerikaanse Congreslid Howard Wolpe is dinsdag overleden, zo werd gisteren bekend. Wolpe (71) , Congreslid van 1979 tot 1992, speelde een belangrijke rol bij het invoeren van anti-apartheidwetgeving in 1986, die leidde tot sancties tegen de blanke Zuid-Afrikaans regering. Als kenner van Afrika werd hij door president Bill Clinton benoemd tot speciaal gezant voor het Grote Merengebied waar hij vredesbesprekingen voerde om een einde te maken aan de burgeroorlogen in Burundi en Congo. (AP)

Sacharovprijs gaat naar Arabische activisten

Straatsburg. Het Europees Parlement heeft zijn mensenrechtenprijs vandaag toegekend aan vijf activisten van de ‘Arabische lente’. De Sacha-rovprijs gaat posthuum naar Mohamed Bouazizi, de Tunesische fruitverkoper die met zijn zelfverbranding de opstand in Tunesië ontketende die zich naar andere Arabische landen verspreidde. De andere bekroonden zijn de Egyptische activiste Asmaa Mahfouz, de Libische dissident en ex-politiek gevangene Ahmed al-Zubair al-Senussi, de Syrische advocate Razan Zeitounah en de Syrische cartoonist Ali Farzat wiens handen in augustus door veiligheidsagenten werden gebroken. De prijs wordt in december uitgereikt. (AFP)

Sportminister Brazilië stapt op na fraude

Brasilia. De Braziliaanse minister van Sport, Orlando Silva, is gisteren afgetreden na verdenkingen van corruptie. Minister Silva is de zesde minister die dit jaar is opgestapt uit de regering van president Dilma Rousseff, de vijfde vanwege fraude. Silva, die zegt onschuldig te zijn, zou steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor subsidies voor sportprojecten. Hij had de leiding over de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. (BBC)

Priester treedt af na binnenlaten betogers

Londen. De voornaamste voorganger van St. Paul’s Cathedral, die betogers van de Occupy-beweging heeft binnengelaten, is vandaag afgetreden. Priester Giles Fraser vreest dat pogingen om de betogers uit te zetten, zullen ontaarden in geweld. De betogers kamperen buiten St. Paul’s sinds 15 oktober. Toen de politie hun kamp wilde ontruimen, stak Fraser er een stokje voor en haalde de betogers binnen. (AP)