Kapitein Haddock voor Dummies

scene uit de film The Adventures of Tintin : The Secret of the Unicorn (2011) Nederlandse titel: De avonturen van Kuifje : Het geheim van de Eenhoorn
scene uit de film The Adventures of Tintin : The Secret of the Unicorn (2011) Nederlandse titel: De avonturen van Kuifje : Het geheim van de Eenhoorn Scene uit de film The Adventures of Tintin : The Secret of the Unicorn (2011). Foto Sony Pictures

Vogelverschrikker, zoöloog, kokosnoot. Een kleine greep uit het kleurrijke scheldwoordenvocabulaire van stripfiguur Kapitein Haddock. De Belgische krant De Standaard maakte een overzicht van de meest emblematische woorden van de bootsman uit de Kuifje-reeks.

Want wat bedoelt Haddock eigenlijk als hij mensen uitscheldt voor ‘sokkenlopers’? Volgens De Standaard het volgende:

Dit scheldwoord [sokkenlopers] komt niet voor in Van Dale, maar naar alle waarschijnlijkheid houdt het verband met de uitdrukking ‘held-op-sokken’. Haddock gebruikt de term echter als hij zich tot de woestijnbevolking richt. Het Franse origineel ‘va-nu-pieds’ verwijst dan ook naar het feit dat ze blootvoets liepen.

Lees hier verder wat Haddock onder andere bedoelt met ‘Basji-Boezoek’, ‘Anakoloet’ en ‘Anthropopithec-Anthropussen’.

Bekijk hieronder ook een interview met geestesvader Hergé, oftewel de Belgische Georges Prosper Remi, over zijn stripreeks en uiteraard de kleurrijke kapitein Haddock.