Israël ruilt 25 Egyptische gedetineerden voor Israëlisch-Amerikaanse gevangene

People look at police standing guard at the Taba crossing between Egypt and Israel, about 430 km (256 miles) northeast of Cairo, October 27, 2011. Egyptians gathered at the border with Israel on Thursday awaiting the handover of prisoners to be exchanged for an American-Israeli man held by Egypt and accused of spying. Israel will swap 25 jailed Egyptians for Ilan Grapel, 27, who was detained in Egypt in June on accusations he was out to recruit agents and monitor events in the revolt that toppled Hosni Mubarak, an ally of Israel and the United States. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
People look at police standing guard at the Taba crossing between Egypt and Israel, about 430 km (256 miles) northeast of Cairo, October 27, 2011. Egyptians gathered at the border with Israel on Thursday awaiting the handover of prisoners to be exchanged for an American-Israeli man held by Egypt and accused of spying. Israel will swap 25 jailed Egyptians for Ilan Grapel, 27, who was detained in Egypt in June on accusations he was out to recruit agents and monitor events in the revolt that toppled Hosni Mubarak, an ally of Israel and the United States. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Egyptenaren kijken toe hoe politieagenten de wacht houden bij de grensovergang met Israël, waar de uitwisseling zal plaatsvinden. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Israël heeft in navolging van een eerdere ruil met de Palestijnen vandaag 25 Egyptische gedetineerden geruild voor een Israëlisch-Amerikaanse man. Die werd in juni dit jaar door Egypte gevangengenomen op verdenking van spionage.

Israël stemde in om 25 Egyptenaren vrij te laten voor de 27-jarige Ilan Grapel, die vastzat op verdenking van het aanmoedigen van de opstand tegen president Hosni Mubarak, het verspreiden van geruchten en het verergeren van de gespannen verhouding tussen het leger en de demonstranten.

Reuters meldt dat een konvooi van Egyptische pantserwagen zich naar de grens met Israël begaf, waar gewacht werd op de uitwisseling van de gevangenen. De Egyptenaren die worden vrijgelaten zaten vast voor handel in verdovende middelen en wapens of het illegaal betreden van Israëlisch grondgebied.

Volgens Israël was rechtenstudent Grapel in Egypte werkzaam voor een hulpproject. Volgens zijn familie liep hij stage bij een hulporganisatie. Grapels banden met Israël zijn echter geen geheim. Zo zat hij enige tijd in het Israëlische leger.