Inwoners Bangkok krijgen vakantie om overstroming te ontvluchten

Een politieagent probeert een inwoonster van het centrum van Bangkok te overtuigen om de stad te verlaten. Foto Reuters / Damir Sagolj

Inwoners van Bangkok zijn vanochtend begonnen met de stad te ontvluchten. De evacuatie kwam op gang nadat Thaise autoriteiten waarschuwden dat de stad spoedig zal overstromen.

De stadsgouverneur zei gisteravond laat dat een “enorme waterhoeveelheid” op weg was naar de hoofdstad. Dijken zouden wel eens kunnen breken waardoor de 12 miljoen inwoners zouden komen vast te zitten. Er is een vakantie van vijf dagen ingelast zodat de Thai Bangkok kunnen ontvluchten, meldt Reuters.

De stroom van mensen gaat richting het zuiden, dat nog vrij is van wateroverlast. Wegen stroomden vol en veel ook op het vliegveld Suvarnabhumi was het al gauw druk.

Thailand kampt met de ernstigste overstromingen in vijftig jaar. Sinds juli heeft de ongewoon zware moessonregen al aan minstens 373 mensen het leven gekost, 2,5 miljoen mensen zijn uit hun huizen gevlucht. Van hen zitten er 113.000 in noodopvang en behoeven er 720.000 medische hulp.

Noordelijk en centraal gelegen provincies zijn het zwaarst getroffen. Ook het noorden van Bangkok is lamgelegd door het water. De hoofdstad wordt niet alleen bedreigd door vallend water, ook de rivier Chao Phraya dreigt buiten de oevers te treden.

Reportage van gisteren over de evacuaties in Bangkok:

    • Jules Seegers