internationaal

Dogon

Meer dan vijf honderd jaar geleden ontvluchtte het West-Afrikaanse Dogonvolk hun thuisland en streken neer in het rotsige landschap van het Bandiagaragebergte. Daar in het oosten van Mali vermengden ze zich met het Tellemvolk, dat daar al eeuwen leefde. Meer dan 270 objecten vertellen op een mooie expositie in de Bundeskunsthalle in Bonn de geschiedenis van de Dogon met houten en bronzen beelden, maskers en metalen sieraden. En van het Parijse Branly Museum zijn de meer dan twee meter hoge Djennenkébeelden geleend.

T/m 22 jan, Friedrich-Ebert-Allee 4. wwwbundeshalle.de

Edvard Munch

In 2005 werd ontdekt dat zich onder Edward Munchs’ schilderij Het Kind en De Dood een andere compositie bevond: Meisje met drie Mannenkoppen (1895-1898). In de Kunsthalle Bremen is het nu te zien, samen met andere schilderijen, tekeningen en grafiek van de Noorse kunstenaar (1863-1944). Ook is er een begeleidende expositie Liefde, Angst en Dood met werk van tijdgenoten als Max Klinger, Odilon Redon, Félicien Rops, en Félix Vallotton.

T/m 26 febr, Am Wall 207. www.kunsthalle-bremen.de

Panamarenko Paradox

In Knokke-Heist staat sinds deze maand Wuivende Krabben , een installatie van de Belgische kunstenaar Panamarenko met eilanden, krabben van roestvrij staal, 200 plastic jerrycans, een grote draaikolk en fontein. Op de expositie de Panamarenko Paradox in Cultuurcentrum Scharpoord wordt zijn werk verdeeld in allerlei categorieën. Bijvoorbeeld ‘gebruiksvoorwerpen’ waar de techniek een rol speelt zoals een helikopter om mee te vliegen of een waterfiets, kunst met een poëtisch gehalte en werk dat er uitziet of het niet af is. Eigenlijk probeert de expositie de diversiteit in Panamarenko's werk te illustreren met grote en kleine objecten en tekeningen van de laatste veertig jaar.

30 okt t/m 15 jan. www.panamarenkoparadox.be

Tobias Rehberger

Voor zijn project in het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle ontwikkelt de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger (1966) een reeks van grote abstracte en kleurrijke sculpturen. In Rehbergers’ totaalproject worden de schaduwen die de beelden op de omringende muren werpen minstens even belangrijk. Speciale lichteffecten en het langzaam ronddraaien van de sculpturen zullen ervoor zorgen dat de amorfe schaduwen op sommige momenten van de dag een verborgen boodschap vormen.

T/m 8 jan, Museumlaan. www.museumdd.be

Schoonheid

In het Musée d'Orsay is de expositie Beauté, morale et volupté dans l'Angleterre d'Oscar Wilde te zien. Een tentoonstelling over de Engelse estetische beweging, die halverwege de 19de eeuw een nieuw idealisme van schoonheid en kunst naleefde. Met werk van o.a. Dante Gabriel Rossetti, Edward Burne-Jones, William Morris, James McNeill Whistler, Oscar Wilde en Aubrey Beardsley. T/m 15 jan, Rue de la Légion d'Honneur. www.musee- orsay.fr