Inlichtingenchef Gaddafi in Mali - zoon Saif al-Islam mogelijk onderweg

Een flamboyante Saif al-Islam gebaart richting verslaggevers na zijn wederopstanding uit vermeend gevangenschap op 23 augustus van dit jaar. Foto Reuters / Paul Hackett

Abdullah al-Senoussi, de inlichtingenchef van de vorige week gedode Moammar Gaddafi, is via Niger naar Mali gevlucht. Zijn konvooi zou gisteren door Toearegs het land zijn binnengeloodst. Een ingewijde van de president van Niger bevestigde vandaag.

Ook Gaddafi’s zoon Saif al-Islam, die gezien werd als mogelijke opvolger, zou onderweg zijn naar Mali. Hij zou zich momenteel bevinden in het grensgebied van Algerije en Niger. Al-Senoussi en Seif al-Islam kunnen in Mali rekenen op de bescherming van de Toearegs en zullen waarschijnlijk voorlopig in de woestijn blijven. Beiden worden door het Internationaal Strafhof (ICC) gezocht voor het plegen misdaden tegen de menselijkheid, begaan tijdens de maandenlange strijd in Libië.

Zo’n dertig andere leden van het voormalige Libische regime, onder wie Al-Saadi, een andere zoon van Gaddafi, zijn in Niger ingerekend. De Nigerese regering is in grote mate afhankelijk van internationale hulp en wordt gedwongen een keuze te maken tussen haar verplichtingen richting de internationale gemeenschap enerzijds en tegen de machtige Toeareg-gemeenschap anderzijds.