‘Hulp Israël verbetert gespannen relatie met Turkije niet’

Caption: A prefabricated home sent by Israel is seen next to an Israeli cargo plane before being transported to the earthquake zone, at Esenboga airport in Ankara October 27, 2011. Responding to an international appeal by Ankara following Sunday's (October 23) 7.2 magnitude quake that killed more than 400 people and displaced thousands in the eastern province of Van, Israel dispatched a cargo plane carrying a small number of prefabricated homes and said it could ship hundreds more by sea. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: DISASTER POLITICS TRANSPORT) Een van de mobiele woningen die Israël stuurt als hulp voor de duizenden dakloze Turken na de hevige aardbeving van zondag. Foto Reuters

De Israëlische hulp aan het door een aardbeving getroffen Turkije zal de gespannen diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen niet verbeteren.

Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoğlu laten weten, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Dinsdag vroeg Turkije officieel om buitenlandse assistentie bij de hulpverlening bij de ramp. Israël besloot daarop mobiele woningen te sturen.

Deze zomer bereikten de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen een dieptepunt. Israël weigerde namelijk om formeel excuses aan te bieden voor de Israëlische bestorming van het Turkse activistenschip Mavi Marmara vorig jaar, waarbij negen Turken omkwamen. Turkije bevroor in een reactie daarop de militaire betrekkingen met Israël. Volgens Davutoğlu verandert de hulp van Israël niet de “principiële positie” die Turkije inneemt inzake de Mavi Marmara. Hij benadrukte dat de “politieke situatie” onveranderd blijft.

De aardbeving in het oosten van Turkije heeft tot nu toe het leven gekost van 534 mensen en zijn duizenden Turken dakloos. Vandaag werd er na 91 uur nog een 19-jarige jongen levend onder het puin vandaan gehaald.

    • Hans Klis