Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Hallo Bandoeng, hier Radio Kootwijk’

Staatsbosbeheer wil het oude zendgebouw van Radio Kootwijk en het natuurgebied eromheen omvormen tot een culturele bestemming. Vanaf 2015 kun je er concerten en theatervoorstellingen bezoeken. In Indonesische volksliederen komt de vroegere betekenis van Radio Kootwijk aan bod.

„Hallo Bandoeng… Hier Radio Kootwijk” was een van de meest gevleugelde begrippen uit de laatste decennia van onze koloniale geschiedenis. Deze oproep werd uitgesproken door de radiotelegrafist om de verbinding met Indonesië tot stand te brengen. Koningin-moeder Emma opende officieel de radiotelefoondienst met de even fameuze woorden: „Hallo Bandoeng… Hier Den Haag.” Dat was op 7 januari 1929. Zij bevond zich in het Haagse hoofdgebouw van de P.T.T. Zanger Willy Derby ving de woorden in een onvergetelijk lied.

Op dit moment werkt Staatsbosbeheer, dat in bezit is van zendgebouw Kootwijk plus het natuurgebied eromheen, aan een nieuwe functie van de voormalige zender die als een kathedraal op de vlakte van het Kootwijkerzand staat. Dit lege gebied op de Veluwe was ooit de ideale plek voor radiotelegrafie; er waren immers nauwelijks storingen. Nu komt er een culturele bestemming met concerten en theater. In 2015 zal Radio Kootwijk weer ‘actief’ zijn. In het boek Indonesische volksliederen. Een bijdrage aan de nationale identiteit van etnomusicoloog Ans M. Gommers-Dekker komen we de vroegere betekenis van Radio Kootwijk tegen, ditmaal in verband met bekende Indonesische liederen. Wat de keuze samenbindt, is de betekenis van de liedkunst tijdens de vier jaren, tussen 1945-1949, waarin Indonesië vocht voor een onafhankelijke republiek.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Maandag 24 oktober 2011, pagina 20. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.