Half miljoen euro boete voor fraude ziekenhuis

De toezichthouder zegt aanwijzingen te hebben dat meer ziekenhuizen frauderen.

De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) uit Winschoten moet een half miljoen euro boete betalen omdat ze korte ziekenhuisbezoeken als hele ligdag declareerde. Zo haalde het ziekenhuis veel meer geld binnen dan mocht, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder zegt aanwijzingen te hebben dat meer ziekenhuizen op deze manier te veel geld binnenhalen en heeft daarom breder onderzoek opgezet. Het onderzoek naar de OZG begon in 2008. Het ziekenhuis beriep zich op het medisch beroepsgeheim, waardoor de NZa via de rechter inzage in relevante gegevens moest afdwingen. De OZG is het niet eens met de straf. Het ziekenhuis vindt de toegepaste criteria onduidelijk en beraadt zich op vervolgstappen. (NRC)