'Groei stagneert bij industrie'

Randstad profiteert nog van de economische onrust en reorganisaties. Maar te veel onzekerheid is ook niet goed, zegt financieel directeur Robert-Jan van de Kraats.

Eppo König

De internationale economische groei neemt af, het consumentenvertrouwen daalt en de werkloosheid stijgt. Maar de omzet van Randstad, na het Zwitserse Adecco het grootste uitzendbureau ter wereld, blijft vooralsnog stijgen – al heeft ook Randstad voor het eerst in vijf kwartalen geen dubbele groeicijfers meer.

De Nederlandse arbeidsmarkt verslechtert snel, blijkt uit de cijfers. In het derde kwartaal was er sprake van een „sterke stijging” van de werkloosheid tot 5,6 procent van de beroepsbevolking (438.000 werklozen), aldus het CBS. Uitkeringsinstantie UWV ontvangt gemiddeld 2.820 ontslagaanvragen per maand: ruim 15 procent meer dan begin dit jaar was beraamd.

Bedrijven wapenen zich tegen een dreigende, tweede recessie door voortijdig in te krimpen. „Professioneel management”, noemt Robert-Jan van de Kraats, financieel directeur van Randstad, dat.

Bent u opgelucht over het akkoord tijdens de Eurotop van vannacht?

„Wij opereren in grote markten. Het is prettig als daar wat discipline in wordt gebracht. Er worden over de hele linie maatregelen genomen die allang genomen hadden moeten worden. Overheidschulden moeten omlaag, strengere normen voor banken. Of het akkoord genoeg is, durf ik niet te zeggen. Ik ben geen macro-econoom. Ik zeg altijd: wij hebben als uitzendbureau behoefte aan een beetje onzekerheid, maar niet zoveel als er nu is. Zolang we groeien, is de onzekerheid goed. Daalt de omzet, dan is er te veel onzekerheid.”

Maar de omzetgroei neemt wel af.

„In het tweede kwartaal zag je een karakteristiek economisch herstel. Als dat zich zou voortzetten, zou je nu meer activiteit zien binnen het white collar-segment, kantoorpersoneel. Maar dat is niet zo. De groei blijft steken in blue collar, de industrie. Dat zie je terug in onze cijfers.”

Tegelijkertijd behaalt Randstad in Italië, het land dat ‘wegzakt’ onder het gewicht van de eigen staatsschuld, een omzetgroei van ruim 20 procent.

„Wij zijn niet altijd een afspiegeling van de macro-economie. In Italië heb je – net als in Duitsland en Frankrijk – een sterke industriële sector. Juist daar was er de afgelopen tijd groei. In Portugal, waar we marktleider zijn, hebben we de afgelopen periode ook winst behaald. Zelfs in Griekenland, waar we een kleinere speler zijn, was er groei. Marginaal, maar toch.”

Ook in Nederland gaat het goed. Wat merkt u van het snijden in personeel?

„Bedrijven worden veel professioneler gemanaged dan vroeger. Onze verliezen op klanten die niet betalen zijn veel kleiner dan tijdens de crisis van 2008. Bedrijven kijken hoe ze flexibel kunnen blijven in slechte tijden. Ook Randstad heeft in 2009 zo een diepe crisis overleefd waarin we eenderde van onze omzet verloren.”

Maar hoger opgeleide uitzendkrachten blijven moeilijk te plaatsen.

„In Nederland krijgt het kantoorsegment een dreun, omdat de overheid op ambtenaren bezuinigt. Ik begrijp de overheid ook niet. Het gaat niet goed met banken en verzekeraars. Het gaat niet goed met de financiën van overheden. En waar het goed gaat, in de bedrijvensector waaronder Randstad, willen ze maatregelen nemen. Er liggen bijvoorbeeld bizarre voorstellen vanuit Europa om meer roulatie in accountants te krijgen. Bedrijven zouden niet één, maar twee accountants moeten hebben, of ze zouden sneller moeten wisselen. Wat dat voor ons betekent? Als ik in alle 43 landen waar we actief zijn nieuwe accounts zou moeten leveren? Ach, het is iets wat me persoonlijk bezighoudt. Een frustratie.”

Wat wordt het vierde kwartaal?

„Onze kosten blijven gelijk, los van acquisitie, en ga ik uit van een gematigde groei. De groei zal steeds een stapje terug gaan, dat wel.”

    • Eppo König