Gaddafi's erfenis

Crates containing tank shells litter the desert close to ammunition storage bunkers located in the desert some 100kms south of Sirte on October 26, 2011. AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZES
Crates containing tank shells litter the desert close to ammunition storage bunkers located in the desert some 100kms south of Sirte on October 26, 2011. AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZES AFP

Moammar Gaddafi mag dan zijn gedood en zijn troepen mogen dan min of meer zijn verslagen – veilig is Libië bepaald nog niet. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch liggen nog overal in het land, zoals hier in de woestijn ten zuiden van Sirte, grote hoeveelheden zware wapens en ammunitie. Vaak onbewaakt. In de verte zijn nog de opslagdepots te zien waar de kisten massaal zijn uitgesleurd. In de depots zelf trof Human Rights Watch naar eigen zeggen luchtdoelraketten, munitie voor tanks en mortieren en duizenden geleide en ongeleide raketten aan. De organisatie waarschuwde eerder deze week in een verklaring dat met een deel van dit wapentuig gemakkelijk auto- en bermbommen kunnen worden vervaardigd, explosieven „die in Irak en Afghanistan duizenden mensen hebben gedood”. Sommige wapens zijn meegenomen door strijders van de Nationale Overgangsraad in Libië, naar kazernes en boerderijen waar zij kwartier houden. De ontwapening van deze ex-rebellen, die soms ook elkaar naar het leven staan, verloopt minder voorspoedig dan gehoopt. De Overgangsraad heeft beloofd de wapendepots zo snel mogelijk uit te rusten met bewaking. Human Rights Watch vreest vooral dat wapens in handen komen van islamitische rebellen in Noord-Afrika. Gaddafi mag dan dood zijn, het geweldige wapenarsenaal dat hij achterlaat werpt nog steeds een schaduw over de regio.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad