film

De Heineken Ontvoering (fotocredit: Pief Weyman) Pief Weyman

Heineken Ontvoering

Eindelijk heeft Rutger Hauer weer eens een rol in een Nederlandse film waar hij zijn tanden in kan zetten. Dat is een genot om te zien en meteen de voornaamste troef van De Heineken Ontvoering, de grotendeels op feiten gebaseerde misdaadfilm van regisseur Maarten Treurniet. Hauers’ Heineken is prettig ironisch, kalm en onaangedaan, een bon vivant. De keuze van Treurniet om halverwege van perspectief te veranderen is gedurfd. Eerst zien we de ontvoering vrijwel alleen vanuit het perspectief van de ontvoerders; daarna vanuit dat van Heineken, die alles in het werk zet om de daders na zijn bevrijding te pakken.

The Adventures of Tintin. The Secret of the Unicorn

Steven Spielberg en Peter Jackson hebben goed begrepen wat voor schok het weerzien met Kuifje in Tintin. The Secret of the Unicorn teweeg kan brengen. Dus bouwen ze het langzaam op. Spielberg en Jackson volgen grotendeels de plotlijnen van de vervolgalbums Het geheim van de eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham met een intermezzo in Noord-Afrika dat aan De krab met de gulden scharen is ontleend. Er is een schat. En die moet worden gevonden. En er zijn dus ook schurken die de schat willen vinden. De nadruk ligt op actie en spektakel, en woeste achtervolgingen met auto’s, boten en watervliegtuigen, terwijl geen moment concessies worden gedaan aan Hergés perspectieven. De 3D-animaties zijn verbluffend en subtiel.

The Guard

Een natie van ongeneselijke kletsmajoors, de Ieren. Al is hun gepraat vooral spel, dubbele bodem en rookgordijn. De Ierse politiesergeant Gerry Boyle (Brendan Gleeson) beantwoordt aan al die Ierse clichés. Zijn tegenspeler is de FBI’er Everett (Don Cheadle). Twee tegenpolen die in de politiefilm The Guard nooit echt vrienden worden. In The Guard zet regisseur McDonagh genreclichés vederlicht naar zijn hand.

Turin Horse

Regisseur Béla Tarr is niet alleen een van de grootste cineasten van deze tijd, maar ook degene die somber is over de menselijke natuur. De kern van het leven is in Turin House, op het Filmfestival Berlijn bekroond met een Zilveren Beer, teruggebracht tot overleven. De verzadigde zwart-witfotografie van Fred Kelemen is hypnotiserend en schilderachtig.

Rocket Cinema Festival

Vrijdagavond begint de derde editie van het Rocket Cinema Festival in Amsterdam, Utrecht en Groningen met cultfilms live voorzien van een nieuwe soundtrack door muzikanten en dj’s, op ongewone locaties. Beeldmakers, theatermakers en kunstenaars toveren de locaties (o.a. Artis en treinstations) om tot een andere wereld.

www.rocketcinema.nl

Amsterdam Filmweek

Internationale prijswinnende films van 2011 worden in één week vertoond om en rondom het Leidse Plein in Amsterdam. Met o.a. Drive, Carnage, Ghost Writer, Beyond, Black Swan, The King’s Speech en The Art of Getting By.

1-6 nov. www.amsterdamfilmweek.com

Eastern Neighbours

Nog t/m 30 oktober zijn er in het Louis Hartlooper Complex, Utrecht films uit Oost- en Zuidoost-Europese landen te zien op het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF). De focus ligt op Turkije. Naast speelfilms zijn er ook documentaires en korte films te zien, nieuw en oud. www.enff.nl.nl