‘Ongekend fel debat’ over uitzetting Mauro

Mauro Manuel in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer tijdens het debat over zijn zaak. Foto NRC / Roel Rozenburg

In de Tweede Kamer wordt op dit moment gedebatteerd over het lot van de Angolese asielzoeker Mauro Manuel. Bij het debat zijn de portefeuillehouders van de verschillende partijen en minister Leers aanwezig. Vanavond stemt de Tweede Kamer over het besluit van CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) om Mauro terug te sturen naar Angola.

De PVV-fractie vindt dat Leers “het enige juiste besluit heeft genomen”, zo begon Sietse Fritsma (PVV) het debat fel. “Als Mauro wel mag blijven dan wordt er een verkeerd signaal gegeven, namelijk dat het loont om je niet aan de vertrekplicht te houden. Het is geen oplossing, het creëert alleen maar meer Mauro’s.”

Fritsma stelde dat Mauro op basis van onjuiste verklaringen het land is binnen gekomen. Sharon Gesthuizen van de SP reageerde fel op Fritsma. “Ik heb nog nooit iemand zoveel leugens horen verkondigen. Wat recht is praat hij krom, het is een groot kunstenaar.”

Gesthuizen wees erop dat een rechter eerder besloot dat Mauro wel mocht blijven en dat je het niet kunt maken om jonge asielzoekers eerst op te nemen in de maatschappij en vervolgens weg te sturen als ze achttien worden. Daarnaast zou het om niet zo heel veel gevallen gaan.

Onze politiek redacteur Derk Stokmans spreekt van een ongekend fel debat.

“Het is een ongekend fel debat en een bizar spektakel. Het gebeurt niet heel vaak dat er wordt gedebatteerd over de toekomst van een persoon, die daar zelf ook bij aanwezig is. Het is daardoor soms ook een emotioneel debat. Mensen die elkaar voor leugenaar uitmaken of elkaar laf noemen, dat komt niet vaak voor.”

Beroep op CDA

Gerard Schouw van D66 deed een beroep op het CDA. De partij zou verwachtingen hebben gewekt door te zeggen dat het Mauro sowieso zou steunen, maar nu achter de PVV aanlopen. “Houden we ons aan de menselijke maat of niet? Of volgen we de regeltjes die gedicteerd worden door anderen? Het CDA en de VVD kiezen in het kielzog van de PVV niet voor het eerste.”

De minister zou volgens Schouw gebruik moeten maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Een andere “reddingsboei” zou volgens Schouw het CDA-congres van dit weekend kunnen zijn. Hij riep de achterban van de CDA op om zich dan duidelijk uit te spreken.

CDA-Kamerlid Raymond Knops verweerde zich door te stellen dat het beleid voor minderjarige asielzoekers niet strenger is dan tijdens de vorige kabinetsperiode, toen het CDA regeerde met de PvdA en de ChristenUnie.

‘Kamer zou niet moeten reageren op individueel geval’

Kees van der Staaij (SGP) liet weten dat hij met een groot ongemak bij het debat zit. “We debatteren hier over een individueel geval. De Kamer hoort niet op de stoel van de rechter te gaan zitten. Dat leidt tot rechtsongelijkheid en willekeur.” Om dezelfde reden wilde Cora van Nieuwenhuizen van de VVD niet inhoudelijk ingaan op de zaak van Mauro. “Dat is niet aan ons als Kamer.” Als alle procedures zijn doorlopen en de minister maakt geen onderscheid, dat houdt het volgens Van Nieuwhuizen “helaas op”.

CDA wil studievisum voor Mauro

Raymond Knops van de CDA herhaalde wat hij vanmiddag zei nadat de CDA-fractie bijeenkwam was gekomen in een spoedoverleg. Het CDA onderschrijft nog altijd het besluit van minister Leers, en ziet een studievisum voor Mauro als enige mogelijkheid om Mauro voorlopig in Nederland te houden. Volgens Knops biedt een studievisum Mauro een ‘groot perspectief’ op een permanent verblijf in Nederland.

Hans Spekman (PvdA) reageerde fel op het idee van een studievisum. Volgens hem is dat één lange onzekerheid en moet Mauro gewoon een verblijfsvergunning krijgen. Daarnaast zouden er volgens Spekman maar enkele van dit soort gevallen zijn die onder zo’n regeling zouden vallen. Joël Voordewind van de ChristenUnie stelde dat er “zo’n twintig Mauro’s in Nederland” zijn.

Volgens onze redacteur in Den Haag is het studievisum maar een hele kleine handreiking van het CDA. Het betekent sowieso dat Mauro eerst terugmoet naar Angola. Stokmans:

“Vanuit het CDA is er amper sprake van een extra opening voor Mauro. De CDA-fractie probeert de optie voor een studievisum te brengen als iets extra’s, maar van een echte handreiking is geen sprake. De mogelijkheid tot een visumaanvraag staat open voor iedereen ter wereld. Het enige is dat het CDA Leers zal verzoeken om de aanvraag van Mauro versneld in behandeling te nemen, maar het betekent sowieso dat Mauro eerst terug moet naar Angola om de aanvraag in te dienen.”

Volg het debat live bij Politiek24.